top of page

ייצוגית נגד וואלה טורס וישראייר בטענה להטעיה צרכנית – מצג כוזב על "מקומות אחרונים בטיסה"

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני 25 דקות
  • זמן קריאה 1 דקות

שופט בית המשפט המחוזי מרכז–לוד, רמי חיימוביץ, דן לאחרונה בבקשה לאישור תובענה ייצוגית שהוגשה נגד חברת התעופה "ישראייר" וחברת התיירות "וואלה טורס", בטענה להטעיה צרכנית שיטתית במסגרת הליך רכישת כרטיסי טיסה באתרי האינטרנט של החברות.


לפי הבקשה, החברות מציגות לציבור רוכשי הכרטיסים מצג מטעה כאילו נותרו בטיסות מקומות אחרונים בודדים – לדוגמה "7 מקומות אחרונים" בטיסות פנים או "9 מקומות אחרונים" בטיסות לחו"ל – בעוד שבפועל, כך נטען, יתרת המקומות הפנויים גבוהה בהרבה. לטענת המבקשים, מדובר בהצגת נתון שקרי, שנועד לזרז את קבלת ההחלטה מצד הצרכן ולמנוע ממנו לבדוק חלופות או להשוות מחירים.


עוד נכתב בבקשה כי מצג זה מוצג כעניין שבשגרה, ובאופן אחיד בכל רכישה מקוונת, מבלי שנמסרת לצרכן כל אינדיקציה לאמיתות המספר המוצג. לשיטת המבקשים, מדובר בפרקטיקה הנוגדת את הוראות חוק הגנת הצרכן והנחיות הרשות להגנת הצרכן, תוך הפעלת לחץ פסול ופיקטיבי שמגביל את שיקול הדעת של הצרכן.


השופט חיימוביץ התבקש לאשר את הבקשה כתובענה ייצוגית בשם כלל הרוכשים הפוטנציאליים שנחשפו למידע המטעה. בבקשה נטען כי מדובר בדפוס פעולה חוזר, המהווה שימוש במה שמכונה "דפוסים אפלים" (Dark Patterns) – מנגנונים שיווקיים שמכוונים להשפיע על קבלת החלטות צרכניות באמצעות מידע חלקי או מטעה.


במסגרת התובענה, נטען כי אף שהנתבעות מודעות היטב לאופיו המטעה של המצג – הן ממשיכות לעשות בו שימוש מכוון, על מנת להגדיל את נפח העסקאות והרווחים, תוך פגיעה באינטרס הציבורי להגינות מסחרית ולשקיפות מלאה במידע לצרכן.


הבקשה, שהוגשה מייחסת לוואלה טורס ישראייר התנהלות חסרת תום לב והטעיה צרכנית מהותית. לטענת באי כוח המבקשים, מדובר בהתנהלות פסולה הפוגעת בציבור רחב של צרכנים, ונדרשת התערבות שיפוטית שתביא להפסקת הפרקטיקה ולהשבה ראויה של נזקיהם.


Comments


bottom of page