הצדיקים ניכו – המורות שילמו: המעסיק קרא לזה "תרומה", השופט קרא לזה הפרת חוק
- מגזין בית המשפט
- לפני 14 שעות
- זמן קריאה 2 דקות

שופט בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, דורי ספיבק, קיבל לאחרונה תובענה ייצוגית שהגישו שתי מורות – חנה רבקה הרטמן ותמר מלריך – נגד "מרכז החינוך העצמאי לתלמודי תורה ובתי ספר בתי יעקב". בפסק דין מקיף ומנומק, שניתן לאחר בחינת טענות הצדדים בנסיבות הייחודיות של מערכת החינוך החרדית, קבע השופט כי במשך שנים ביצע המרכז ניכוי של 2% משכרם של עובדי ההוראה – ללא הסכמה בכתב – והעביר את הכספים לעמותת "קרן החינוך", הנתונה לשליטתו.
לטענת התובעות, מדובר בניכויים שיטתיים ובלתי מוסכמים אשר בוצעו תוך עקיפת הוראות הדין, ושלא על בסיס כל הסכמה חתומה. לדברי השופט ספיבק: "מדובר בתובענה ייצוגית בשם כלל עובדי ההוראה שהועסקו או מועסקים על ידי הנתבע במאות מוסדות חינוך במגזר החרדי, ושבמרכזה טענה כי הנתבע מנכה שלא בהסכמה ושלא כדין 2% משכר עובדיו, ומעביר את הניכוי לעמותה שבשליטתו, שמעבירה בתורה את הכספים חזרה לתקציב הנתבע".
מנגד, לטענת מרכז החינוך העצמאי, הניכוי מהשכר נעשה כהיענות לקריאה הלכתית של גדולי ישראל לתרום לקרן, וזאת כתחליף לתרומת מעשר הכנסה הנהוגה במגזר. לטענתם, במשך השנים ניתנה ההסכמה לתרומה בעל פה, ורק בשנים האחרונות מתבצעת התרומה על פי הסכמה כתובה. עוד טענו כי מדובר בתרומה וולונטרית ולגיטימית שנועדה לממן פעילויות חינוכיות לטובת התלמידים.
אולם לדברי השופט, גם אם מדובר בערך מקובל מבחינה דתית, אין בכך כדי לפטור את המעסיק מקיום הוראות הדין האזרחי. "הנטל להוכיח את הסכמת חברי הקבוצה לניכוי משכרם – מוטל על הנתבע", הבהיר. עוד קבע כי עצם השייכות למוסד חרדי אינה שקולה להסכמה משתמעת לפגיעה בזכויות קנייניות.
בהמשך פסק הדין, חייב השופט את מרכז החינוך לוודא כי כל ניכוי משכר יתבצע אך ורק על בסיס הסכמה מפורשת ובכתב. נקבע כי כל ניכוי שאין לגביו אישור כזה – יבוטל, וזאת לכל המאוחר עד ליום 1.6.2025. בנוסף, הנתבע ישיב לעובדים את הסכומים שנוכו מהם החל מיום 1.1.2021 – ככל שלא התקבלה הסכמה כדין.
בית הדין קיבל אפוא את התביעה בחלקה, והעניק לתובעות סעד הצהרתי. עם זאת, טענות הנוגעות להתנהלותה הפנימית של "קרן החינוך לתורה" נדחו בהיעדר תשתית מספקת, אם כי השופט העיר כי נדרש פיקוח הדוק יותר בעתיד.
באשר לגמול ושכר טרחה, נקבע כי כל אחת מהתובעות תקבל סך של 12,500 ש"ח בגין עצם ההסדרה, וכן 2% מכל סכום שיוחזר לחברי הקבוצה עד לגובה של 2 מיליון ש"ח. ככל שיתבצע החזר נוסף מעבר לכך – יקבלו 1% נוספים. עוד נקבע כי שכר טרחת עורכי הדין יעמוד על 175,000 ש"ח. הסכומים הללו ישולמו עד ליום 15.5.2025, ואילו תשלומים המבוססים על החזרים עתידיים – רק בכפוף לבקשה נוספת ואישור בית הדין.
פסק הדין מסמן עקרון חשוב: גם במערכות סגורות וערכיות, אין בכוונה טובה או מטרה חינוכית כדי להצדיק פגיעה בזכויות יסוד של עובדים. לדברי השופט ספיבק, ההסכמה חייבת להיות אישית, מדעת ומתועדת – שאם לא כן, יהא על המעסיק לשאת בתוצאה.
Commentaires