top of page

השופט ירון לוי: סיגל איצקוביץ' זוכתה מרצח בנה, אך תועבר לאשפוז פסיכיאטרי ל-25 שנים

בית המשפט המחוזי בתל אביב זיכה הבוקר את סיגל איצקוביץ' מאשמת רצח בנה בן השש, ליאם, זאת מחמת 'אי-שפיות'. לאחר שקבע כי בעת המעשה לא הייתה אחראית למעשיה בשל מצבה הנפשי. פסק הדין ניתן בפני השופטים ירון לוי, אילן צור ותמר סנונית-פורר, אשר קיבלו את חוות הדעת הפסיכיאטרית בעניינה וקבעו כי יש לזכותה מחמת אי-שפיות הדעת.


איצקוביץ' הואשמה ברצח בנה ליאם ז"ל, בן העשר, במאי 2022. על פי כתב האישום, היא גרמה למותו בדירתם, אך טענה לאורך כל ההליך כי פעלה מתוך מצוקה נפשית קשה ולא הייתה מודעת למעשיה. במהלך הדיונים הציגה ההגנה חוות דעת פסיכיאטרית שתמכה בטענתה וקבעה כי הייתה במצב פסיכוטי בעת ביצוע המעשה.


בהחלטתו כתב השופט ירון לוי חוות הדעת הפסיכיאטרית הייתה חד-משמעית ולא הותירה ספק לגבי מצבה הנפשי של איצקוביץ' בעת המעשה. לדבריו, כאשר חוות דעת מקצועית קובעת באופן ברור שהנאשם לא היה אחראי למעשיו בשל מחלת נפש, על בית המשפט לפעול בהתאם ולהביא לזיכויו


השופט אילן צור הצטרף לעמדתו של השופט לוי ואמר כי המשפט הפלילי מבחין בין עבירה פלילית שנעשתה מתוך רצון ומודעות לבין מקרה שבו נאשם פעל מתוך מחלת נפש חמורה. לדברי השופט לוי, המערכת המשפטית מחויבת להתחשב במקרים שבהם אדם אינו מסוגל להבחין בין טוב לרע, ובפרט כאשר מדובר במקרים טראגיים.


השופטת תמר סנונית-פורר ציינה כי זיכוי מחמת אי-שפיות אינו פוטר מאחריות מוחלטת, שכן לנאשם שכזה צפויה אשפוז כפוי במסגרת פסיכיאטרית סגורה. לדבריה, החברה חייבת להגן על עצמה מפני מקרי קיצון, אך במקביל להבטיח כי מי שאינו אחראי למעשיו יזכה לטיפול הולם ולא לענישה פלילית.


בית המשפט קיבל את עמדת ההגנה כי לא ניתן להטיל על איצקוביץ' אחריות פלילית במקרה זה. לאחר ההחלטה, הוצא כלפיה צו אשפוז במוסד פסיכיאטרי ל-25 שנים, וזאת בהתאם להוראות חוק טיפול בחולי נפש. מדובר בהחלטה שעשויה להשפיע על תיקים דומים בעתיד, שבהם תעלה סוגיית האחריות הפלילית של נאשמים הסובלים מהפרעות נפשיות קשות.


בפסק הדין הדגיש השופט לוי כי המשפט הפלילי אינו נועד להעניש חולים נפשיים אלא להבטיח צדק והגנה על החברה, וציין כי במקרה זה היו 'נורות אזהרה' שהתעלמו מהן. הוא ציין כי חוות דעת פסיכיאטרית היא כלי קריטי במקרים מסוג זה, ואין להקל בה ראש כאשר היא קובעת כי נאשם פעל במצב של חוסר שליטה מוחלטת.


לאחר ההחלטה אמרה איצקוביץ': 'אני מצטערת על המעשה שלי. אם בעלי לא היה עוזב אותי לאחר שתקעתי סכין באיבר מיני זה לא היה קורה. שתיתי לק באותו יום. הותקפתי על ידי חייזרים. מצטערת על המעשים'. המקרה של איצקוביץ' מעורר שאלות רחבות יותר בנוגע לטיפול המשפטי והמערכתי במי שנמצאים במצוקה נפשית קשה. החלטת בית המשפט מציבה אתגר למחוקק ולמערכת הבריאות בנוגע למציאת פתרונות מתאימים למניעת אירועים דומים בעתיד.

 

Comments


bottom of page