top of page

זוכרים את השופט עדי אזר ז"ל: 20 שנה לרצח שטלטל את מערכת המשפט


בבית המשפט המחוזי בתל אביב התקיים ערב מיוחד לציון 20 שנה להירצחו של השופט ד"ר עדי אזר ז"ל, שנורה מטווח קצר במכוניתו מחוץ לביתו בשנת 2004. האירוע עמד בסימן מחויבות לזכרו ולמאבק הבלתי מתפשר לשמירה על עצמאות מערכת המשפט בישראל.

בין המשתתפים הבולטים היו שר המשפטים ח"כ יריב לוין, מנהל בתי המשפט השופט צחי עוזיאל, ונשיאי בית המשפט העליון בדימוס – השופטים אשר גרוניס, אסתר חיות ועוזי פוגלמן. כמו כן, נכחו שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק-ארז, השופטים גלעד נויטל, בני שגיא, חנה פלינר, נועה גרוסמן, שאול שוחט, סיגל יעקבי, דנה אמיר, אורלי מור-אל, עודד מאור וכן אלמנתו של השופט, עו"ד בלהט אזר.

במהלך חצי שנה של תכנון קפדני, בראשות השופט נויטל, התכנסה ועדת ההיגוי שאחראית על אחד האירועים המשמעותיים ביותר. בהנחייתו, התבקשו כלל השופטים להשתתף באירוע, גם שופטים בדימוס לקחו חלק, מתוך כבוד והערכה למורשתו של השופט אזר ז"ל. האירוע כלל סקירה של פסיקותיו וכתביו של השופט אזר ז"ל, שהותירו חותם עמוק בעולם המשפט. במהלך הטקס חולקו שלוש מלגות הצטיינות לסטודנטים למשפטים ע"י משפחת אזר.

מורשת של מצוינות ואומץ

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל: "נשיא בית המשפט העליון דאז, כבוד השופט אהרון ברק, נשא הספד בהלוויית השופט ד"ר עדי אזר ז"ל, ואמר את הדברים הבאים, עוד בטרם פוענח הרצח הנורא ונחשף כי נרצח שופט רק בשל היותו שופט. אנו, שופטיה של ישראל, לא נרתע לעולם מלעשות צדק, מלפתח משפט, מלהגן על עֲרָכֶיהָ של המדינה. שום איום – יהא מקורו אשר יהא, בין אם הוא איום על שופט כאדם ובין אם הוא איום על אדם כשופט – לא יסיט אותנו מדרכנו כשופטים".

"כאמור, הדברים נאמרו עוד בטרם נחשפנו לכך שהבחירה בשופט אזר כקורבן הייתה רק בשל היותו שופט, מתוך רשימה של שופטים ומשום ששם משפחתו מתחיל באות א'. לא היה לרוצחים דבר נגדו אישית. בהכרעת הדין שהרשיעה את רוצחיו כתבו השופטים כי "היריות הקטלניות כוונו ללב שיטת המשפט ולעֲרָכֶיהָ" והוסיפו כי "זעקה הארץ ורעשו השמיים, שָׁפְלוּ עֲרָכֵינו עד מאוד - דמו של שופט ישראל נשפך סתם כך, כאילו היה מטבע עובר לסוחר".

שר המשפטים יריב לוין אמר בדבריו: “הרצח של השופט עדי אזר היה פגיעה קשה לא רק בו, אלא במערכת כולה. לצערנו, גם היום אנו עומדים בפני אתגרים דומים מצד ארגוני פשיעה, שהפכו מתוחכמים יותר. עלינו להתאחד ולשמור על שלטון החוק כעמוד התווך של דמוקרטיה איתנה”.

השופטת דפנה ברק-ארז נשאה דברים מרגשים בשם בית המשפט העליון והרשות השופטת כולה: “עדי האדם נרצח, אך עדי השופט נותר בליבנו. במקום שבו נפגע הביטחון האישי של שופטים, נפגעת עצמאות מערכת המשפט. אין משפט צדק ללא שפיטה נטולת מורא”.

ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, נעדר מהאירוע בשל מחלה, אך דבריו הוקראו: “אסור לתת לרצח כזה לערער את יסודות שלטון החוק. מורשתו של השופט אזר היא תזכורת נצחית לחשיבות של עצמאות השיפוט בישראל”.

"רוצחיו של השופט עדי אזר ז"ל שמו להם למטרה לרצוח שופט בישראל אך ורק בשל כהונתו בתפקיד שיפוטי – וכפי שצוין בהכרעת הדין של רוצחיו, יריותיהם הקטלניות 'כוונו ללב שיטת המשפט ולערכיה'. פרשה קשה זו זעזעה את מערכת המשפט ואת הציבור הישראלי בכללותו, והעמידה למבחן את ערכי היסוד של מדינת ישראל כמדינת חוק ומשפט".

עמית בכר, ראש לשכת עורכי הדין, התייחס בנאומו לאתגרים הניצבים בפני לשכת עורכי הדין בימים אלה, בעקבות יוזמות חקיקה חדשות: “פעילויות כמו המאבק באלימות נגד עורכי דין ושופטים או חלוקת מלגות כמו זו שנחלקת הערב – עלולות להיפגע משמעותית. נעמוד על המשמר כדי למנוע זאת”.

האירוע נחתם באווירה של כבוד, אחדות ונחישות להגן על ערכי הדמוקרטיה ושלטון החוק. המסר שהועבר היה ברור: זכרו של השופט ד"ר עדי אזר ז"ל יהווה תמיד קריאה למאבק בלתי מתפשר על עצמאותה של מערכת המשפט.


צילומים: דוברות בתי המשפט וגדעון מרקוביץ'


Comments


bottom of page