מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה: תקופת ההתמחות בעריכת דין תקוצר לשנה
- מגזין בית המשפט
- לפני 9 שעות
- זמן קריאה 2 דקות

התמחות עריכת דין צפויה לעבור שינוי מהותי, לאחר שמליאת הכנסת אישרה השבוע בקריאה ראשונה הצעת חוק לקיצור תקופת ההתמחות מ־18 חודשים ל־12 חודשים בלבד. הצעת החוק מהווה שלב נוסף במהלך רגולטורי שנועד להסדיר מחדש את מסלול ההכשרה של עורכי הדין בישראל, תוך התאמה למציאות הקיימת בשוק המשפטי.
המהלך התקבל על רקע יישומה המוצלח של הוראת שעה שהונהגה בשנה החולפת, אשר אפשרה לחיילי מילואים לבצע התמחות מקוצרת. עתה, לאחר שהתברר כי ההסדר אינו פוגע ברמת ההכשרה, ביקש משרד המשפטים לעגן את השינוי כהוראת קבע.
הצעת החוק עברה בקריאה ראשונה בתמיכת רוב חברי הכנסת, ותובא לוועדת החוקה, חוק ומשפט לשם הכנה לקריאה שנייה ושלישית. החוק נוגע לעתידם של אלפי סטודנטים וסטודנטיות למשפטים, המצויים בשלבים שונים של לימודיהם, וצפוי להקל עליהם הן מבחינה כלכלית והן מבחינת נגישותם לשוק ההתמחות.
מטרת התיקון, לפי דברי ההסבר שהוגשו בצמוד להצעה, היא ליצור אחידות והיגיון במסלול הכשרת המשפטנים, תוך מתן מענה למחסור הקיים במקומות התמחות. יצוין כי בשנים האחרונות נוצר מצב בו שני מחזורים מקבילים של מתמחים התמודדו בו-זמנית על משרות מצומצמות.
שר המשפטים יריב לוין, אשר יזם את הצעת החוק, ציין כי המהלך "מתקן עיוות מתמשך ומבצע התאמה הכרחית למציאות מקצועית משתנה". לדבריו, "קיצור ההתמחות הוא מהלך מאוזן אשר ישמור על איכות ההכשרה, יפחית לחצים ממשרדי עורכי הדין, ויסייע רבות לסטודנטים ולמתמחים המבקשים להשתלב במקצוע".
על פי מתווה ההצעה, כל מתמחה שיתחיל את תקופת התמחותו לאחר כניסתו לתוקף של החוק החדש, יידרש להשלים 12 חודשי התמחות בלבד, ללא צורך בהשלמה נוספת. בכך תבוטל סופית הוראת השעה הזמנית שהונהגה בשנת 2023.
במערכת המשפטית מעריכים כי המהלך צפוי לשפר את נגישותם של בוגרי תארים משפטיים למבחני ההסמכה, תוך שמירה על רמה מקצועית ראויה. בנוסף, צפויה ירידה משמעותית בעומס על משרדי עורכי הדין, אשר נאלצו עד כה להתמודד עם תקופות חפיפה בין מחזורי מתמחים.
עו"ד ליאור שפירא יו"ר מחוז תל אביב אומר כי: קיצור תקופת ההתמחות הינו מהלך שעלול לפגוע באיכות ההכשרה המשפטית ולהקשות על שילובם של מתמחים במשרדים.
שנה אחת של התמחות, שכוללת חופשות, חגים ומילואים, אינה מספיקה לרכישת כלים מקצועיים חיוניים. מאחר שהלימודים האקדמיים מעניקים בסיס תיאורטי בלבד, ההתמחות היא שלב ההכשרה המעשי המרכזי. חוסר בהכשרה מספקת מסכן לא רק את עורך הדין, אלא גם את לקוחותיו ואת אמון הציבור. הארכת תקופת ההתמחות לשנה וחצי נעשתה במטרה להבטיח מקצועיות ואתיקה.
משרדים נהנים מהתמחות ארוכה, שמאפשרת שילוב הדרגתי, פיתוח זהות מקצועית והגדלת הסיכוי להיקלטות כעורך דין קבוע. לכן, מתוך אחריות ציבורית ומקצועית – יש לשמר את תקופת ההתמחות ולא לקצרה.
Comments