הסוף המשפטי למאבק המשפחתי: ירש רק 3% מהדירה – וטען שהוא דייר מוגן
- מגזין בית המשפט
- לפני 7 שעות
- זמן קריאה 2 דקות

שופטת בית המשפט לענייני משפחה באשדוד, עפרה גיא (בצילום), הורתה לאחרונה על פינויו של אדם מדירה שבבעלות משותפת עם אחיו, לאחר שהתברר כי הוא מחזיק בה למרות שהנו בעל זכויות מזעריות בלבד – כ־3% מהנכס. פסק הדין התקבל בעקבות בקשת כונסי הנכסים, ובמסגרתו נקבע כי האיש יפונה בתוך 21 ימים, שאם לא כן – יפונה באמצעות ההוצאה לפועל.
המבקש, אחד מתוך שמונת יורשיה של האם המנוחה, סירב להתפנות מהדירה בטענה כי הוא מתגורר בה משנת 2014 וכי יש לו מעמד של "דייר מוגן". אלא שכפי שנקבע בהחלטה, טענה זו כבר הוכרעה בהליכים קודמים, ואין מקום לשוב ולפתוח בה מחדש.
מדובר בפרק נוסף בסכסוך ירושה מתמשך בין האחים. בינואר 2022 דחה בית המשפט את בקשת המשיב להפעיל צוואה אחרת, וקבע כי צוואת האם – אשר חילקה את רכושה בין שמונת ילדיה בשוויון – היא זו שתקוים. בחודש מרץ 2023 התקבלה בהסכמת כלל היורשים תביעה לפירוק השיתוף בדירה, שהיוותה את עיקר נכסי העיזבון. בהחלטה שניתנה באותו מועד, הוסכם כי הנכס יימכר כשהוא פנוי.
למרות הסכמה זו, הגיש המשיב התנגדות למכירת הדירה באוקטובר 2023, עם הגשת הסכם מכר לרוכשים מצד כונסי הנכסים. הוא סירב להתפנות, ובכך אילץ את הכונסים להגיש בקשה נוספת למתן צו פינוי בפועל.
השופטת עפרה גיא הדגישה בפסק הדין כי המשיב מחזיק רק ב־1/32 מהדירה, וככזה – אינו רשאי להחזיק בה לבדו או להתגורר בה ללא הסכמת שאר הבעלים: "על המשיב להראות הסכמה מפורשת של כלל אחיו למגוריו בנכס – והסכמה כזו לא הובאה בפני בית המשפט".
עוד קבעה השופטת כי פרוטוקול הדיון מחודש מרץ 2023, בו ניתנה הסכמת כל היורשים – לרבות המשיב – למכירת הדירה כשהיא פנויה, קיבל תוקף של פסק דין: "הסכמה זו יוצרת מעשה בית דין, ואין לאפשר כעת חזרה ממנה".
בית המשפט ציין כי התנהלות המשיב מהווה ניסיון לשימוש לרעה בהליכי משפט, ונועדה להאריך ולסרבל את ההליך שלא לצורך, תוך פגיעה באינטרסים של יתר היורשים.
לסיכום, השופטת הורתה על פינוי הדירה בתוך שלושה שבועות, תוך שהבהירה כי אם לא יבוצע הפינוי במועד – יבוצע בכפייה באמצעות ההוצאה לפועל, בליווי קבלן מבצע ומשטרת ישראל. בנוסף, חויב המשיב לשלם הוצאות משפט בסך 2,500 שקלים.
תגובות