top of page

השופטת סיגל יעקבי אישרה פשרה: חלקו של נוחי דנקנר בירושת אביו ישמש לפרעון חובותיו

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 23 באפר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: לפני 7 ימים

בית המשפט הכלכלי בתל אביב, בראשות השופטת סיגל יעקבי, העניק לאחרונה אור ירוק להסדר חוב חדש של נוחי דנקנר, בעל השליטה לשעבר בקונצרן אי.די.בי, מול הבנקים ונושי עבר נוספים. דנקנר, אשר חב לבנקים סך של כ-400 מיליון ש"ח, הגיע להסכמות עם נושיו בדבר ביטול עיקולים על נכסיו, באופן שיאפשר לו להמשיך לקדם את פריסת חובותיו.


השופטת סיגל יעקבי, מבית המשפט הכלכלי ואחת הדמויות הבולטות והמנוסות בתחום חדלות הפירעון והליכי ההסדרים, אישרה את ההסדר לאחר שבחנה לעומק את פרטי התיק והציגה את עמדתה באשר לאיזון הראוי בין האינטרסים של כלל הצדדים. במסגרת ההסדר, הוסרו בין היתר עיקולים שהוטלו על החזקותיו של דנקנר בחברת הפודטק "חושן", אותה ייסד לאחרונה, וכן על חשבונות בנק פרטיים שבשליטתו.


בהתאם להסכמות, נקבע כי הבנקים יקבלו שיעבוד על 93% מן הנכסים שיקבל דנקנר מירושת אביו, המוערכים בשווי של כ-100 מיליון ש"ח, ואילו התובע הייצוגי, אריה רהב, ייהנה מ-7% באותם נכסים, ככל שההליכים המשפטיים נגד דנקנר יניבו פיצוי. הסדר זה התקבל במהלך חול המועד פסח, ומשקף פשרה בין הנושים לבין דנקנר, מתוך מטרה לאפשר התקדמות בהסדרת חובותיו מחד, והבטחת זכויות הנפגעים מאידך.


השופטת יעקבי ציינה בפסק דינה כי היא רואה חשיבות רבה במתן אפשרות לצדדים להגיע להסכמות נבונות, תוך שמירה על עקרון השוויון בין הנושים – עקרון אשר בא לידי ביטוי במנגנון "פארי-פאסו", שהוחל בהסדר הנוכחי. היא הוסיפה כי אין מקום להכביד על התהליך בשלב זה בהערכת שווי לחברת "חושן", וכי יישמרו לתובע זכויותיו ככל שיתגלו בעתיד נכסים נוספים.


במסגרת הדיון הבהירה השופטת, כי על אף מורכבות הפרשה והרקע הפלילי של דנקנר, יש לאפשר התנהלות עסקית סבירה אשר תאפשר פירעון החובות. עורך דינו של דנקנר, עו"ד ניר כהן, הדגיש כי ההסדר גובש לאחר משא ומתן ממושך וכי יש בו לאזן בין אינטרסים כלכליים ומשפטיים כאחד.


עו"ד סיני אליאס, המייצג את התובע הייצוגי, ציין כי ניתנה הסכמה להסרת העיקולים, מתוך מטרה שלא לשבש את האפשרות לגיוס הון לחברת הפודטק. עם זאת, הוא שמר לעצמו את הזכות לבקש בעתיד עיקולים על נכסים נוספים, ככל שאלו ייחשפו.


בהחלטתה, הדגישה השופטת יעקבי, כי אין להכריע כעת בשאלת הטלת עיקולים עתידיים, שכן מדובר בסיטואציה תיאורטית בלבד, וכי הדיון במכלול הסוגיות יימשך ככל שלא יושגו הסכמות חדשות.


דנקנר, אשר הגיע להסדר חוב ראשוני עם הבנקים בשנת 2016 בסך 510 מיליון ש"ח, עידכן כי פרע עד כה 103 מיליון ש"ח, בעיקר מכספים שהתקבלו מירושת אביו. במסגרת השלב השני של ההסדר, עליו לשלם כ-60% מהכנסותיו העתידיות, לאורך שארית חייו.


לסיכום, הדגישה השופטת סיגל יעקבי – אשר נודעת ביכולתה לנתח תיקים כלכליים סבוכים ולגבש פתרונות פרקטיים – כי היא מצפה מהצדדים לבחון מחדש אפשרות להסדר פשרה כולל בתביעה הייצוגית התלויה ועומדת, וכי עליהם לשקול את המשמעויות הכלכליות והמשפטיות של המשך ניהול ההליך. בכך, ביקשה השופטת לשמר את האיזון בין הצורך במיצוי הדין לבין האפשרות להשגת תוצאה הוגנת ויעילה.

Commentaires


bottom of page