בני זוג הפסידו תשלום למלון בשל ביטול טיסתם במלחמה ותבעו החזר מחברת התעופה
- מגזין בית המשפט
- 20 באפר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 21 באפר׳

בית המשפט לתביעות קטנות בתל אביב דן לאחרונה בתביעה שהגישו בני זוג נגד חברת "אייר סיישל", בטענה כי נגרם להם נזק כספי כתוצאה מביטול טיסתם בהתראה קצרה. לטענת התובעים, אף שהחוק פוטר את חברת התעופה מתשלום פיצוי סטטוטורי בשל נסיבות הביטול, יש לחייב אותה בפיצוי בגין הפסדים ממשיים, ובראשם תשלום דמי ביטול עבור מלון באיי סיישל.
הטיסה הייתה אמורה להמריא ביום 1 באוקטובר 2024 ליעד מאהה שבאיי סיישל, אך בוטלה כ־48 שעות לפני מועד ההמראה, בעקבות מתקפת הטילים האיראנית על ישראל. בני הזוג קיבלו את החזר כספי מלא בגין עלות כרטיסי הטיסה, אך לא קיבלו את הפיצוי הקבוע בחוק שירותי תעופה, בשל הוראת שעה שהחריגה את מועדי הביטול בתקופה זו מהחובה לתשלום פיצוי.
לטענת התובעים, עם היוודע דבר הביטול פנו למלון וביקשו לדחות את מועד ההזמנה או לבטל את השהות, אך נענו בשלילה. המלון הסכים להשיב רק מחצית מסכום ההזמנה – כ־2,000 אירו – וחייב את בני הזוג במחצית הנוספת עקב הודעת הביטול שנמסרה בהתראה קצרה. התובעים טענו כי נגרם להם הפסד ממשי שלא באשמתם, ויש להטיל את האחריות על חברת התעופה.
מנגד, טענה חברת "אייר סיישל" כי בהתאם להוראת השעה שחלה במועד הביטול, אין כל עילה לפיצוי נוסף מעבר להשבת עלות הכרטיס. החברה טענה כי המחוקק בחר להסיר את החובה לפצות בנסיבות חריגות כגון מלחמה, וממילא אין עילה נזיקית או חוזית נוספת ככל שהחוק מסדיר את הסיטואציה באופן מלא.
השופט אלישי בן יצחק (בצילום) דחה את עמדת החברה וקבע כי יש להבחין בין פיצוי סטטוטורי לבין זכות לפיצוי נזיקי או חוזי בגין נזק ממשי. לדבריו, העובדה שהמחוקק הסיר את החובה לפצות בגין עצם הביטול, אין משמעה כי שאר הדינים הוקפאו או בוטלו. לפיכך, ככל שהוכח נזק מוכח כתוצאה מביטול הטיסה, ניתן לתבוע השבה או פיצוי בגין אותו נזק – מכוח דיני החוזים.
עוד הדגיש השופט בן יצחק כי יש לייחס משקל להתנהלות הסבירה של התובעים, אשר פנו בזמן אמת למלון וביקשו לצמצם את הנזק. כן נקבע כי לא ניתן לדרוש מנוסע סביר להימנע מהזמנת לינה מראש, וכי כל ביטול צפוי מטבעו להשפיע גם על רכיבי שירות נוספים מעבר לטיסה.
השופט ציין בהחלטתו כי חברת התעופה יכולה הייתה לצפות שביטול הטיסה יגרור השפעה ישירה על הזמנות נלוות, וכי התעלמות מהפסדים אלה תחטא לעיקרון השבת המצב לקדמותו. עוד צוין כי אין לראות בהוראת השעה משום הסדר בלעדי השולל סעד נזיקי לפי הדין הכללי.
לפיכך קבע השופט אלישי בן יצחק כי על חברת "אייר סיישל" לשלם לבני הזוג פיצוי בסך 8,786 ש"ח, בגין הנזק הישיר שנגרם להם עקב ביטול ההזמנה במלון.
Comments