המנצח ניצח, כפר סבא הפסידה: פיצוי של 45 אלף שקל לעובד שפוטר
- מגזין בית המשפט
- לפני יומיים
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: לפני 7 שעות

בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע לאחרונה כי מרכז קהילתי כפר סבא ע"ש פנחס ספיר והחברה העירונית לתרבות כפר סבא ישלמו פיצוי בסך 45 אלף שקלים לשמעון ויינריד, מנצח תזמורת לשעבר שפוטר מעבודתו לאחר עשרות שנות פעילות. בית הדין קבע כי הליך השימוע בעניינו היה פגום, וכי הפיטורים נעשו שלא כדין.
את פסק הדין נתנה השופטת ערמונית מעודד (בצילום), אשר בחנה את השתלשלות האירועים שהובילה לסיום ההעסקה. לדבריה, אף שעילת הפיטורים כשלעצמה לא נבעה משיקולים זרים, הרי ש"הליך סיום ההעסקה עצמו, ובפרט השימוע, היה פגום".
ויינריד החל את דרכו במרכז כמרצה לחליל צד, ובהמשך שימש כסגן מנהל הקונסרבטוריון בעיר. לאחר פרישתו לגמלאות בשנת 2020, המשיך והועסק כמנצח תזמורת כלי קשת תחת החברה העירונית. ביוני 2022 זומן לשימוע לקראת פיטורים, לאחר שיוחסה לו, בין היתר, התנהלות לא מכבדת כלפי צוות המורים והתלמידים, שימוש בשפה בוטה וגרימת עזיבה של תלמידים מהמסגרת.
זמן קצר לאחר השימוע נמסר לו מכתב פיטורים. בתביעתו טען ויינריד כי מדובר בסיום עבודה חד-צדדי ובלתי מוצדק, אשר נבע ממסע אישי שנוהל נגדו בשנתיים שקדמו לכך. הוא הצביע על ליקויים בהליך, ובהם קיום השימוע ביום שלאחר מות אימו, העדר ראיות לטענות נגדו, וטענה כי כלל לא נמסרו לו פרטים קונקרטיים שיאפשרו לו להתגונן.
מנגד טענו הנתבעות כי ההליך נוהל כדין, וכי לתובע ניתנה אפשרות מלאה לטעון טענותיו. נציג המרכז הקהילתי אישר בעדותו כי לא הוצגו ראיות מתוך רצון להימנע מחשיפת תלמידים והורים, ואף בשל חשש מאלימות מילולית מצד התובע. "היום אני יודע שבטיפשותי הרבה דברים לא אמרתי, גם בשימוע, כי ניסיתי לשמור על כבודו", העיד.
השופטת מעודד דחתה את הטענה. בפסק הדין צוין כי "הנתבעת בחרה שלא לעמת את התובע עם פרטי התלונות שהוגשו כנגדו, אלא טענה טענות כלליות... ובדרך הילוכה פגעה בזכות התובע להתגונן". עוד הודגש כי "הרצון לשמור על כבודו של התובע ופרטיות התלמידים אינו יכול להצדיק פגיעה בזכות הטיעון".
הדין קבע כי היה על הנתבעות להעמיד בפני ויינריד את מלוא המידע והחומר שעל בסיסו נשקלה ההחלטה לסיים את העסקתו. הימנעות מכך שללה ממנו אפשרות להתגונן כדין. הפגמים שנפלו בהליך הצדיקו קביעה שלפיה מדובר בפיטורים שלא כדין.
על רקע זה חייב בית הדין את הנתבעות לשלם לויינריד פיצוי בסך 30 אלף שקלים בגין פיטורים שלא כדין, וכן הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך נוסף של 15 אלף שקלים.

עו"ד עדי אלבוים, מומחה לדיני עבודה, ציין כי פסק הדין "מדגיש פעם נוספת את החשיבות של עריכת שימוע מהותי ולא טכני. דברי השופטת מבטאים עמדה ברורה שלפיה אין די בטענות כלליות מצד המעסיק - יש להציג בפני העובד את מלוא המידע ולהעניק לו הזדמנות ממשית להגיב. מדובר בפסק דין שמחדד את גבולות האחריות של מעסיקים, גם כאשר הכוונה שלהם נתפסת כלגיטימית".
Comments