שילמו ביוקר: חברת גידור נקנסה בחצי מיליון ש"ח על שימוש אסור בקרקע
- מגזין בית המשפט
- לפני יומיים
- זמן קריאה 2 דקות

בית משפט השלום בתל אביב הרשיע שתי חברות פרטיות בעבירה של שימוש חורג במקרקעין בעיר אור יהודה, בניגוד להוראות חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965. כתב האישום הוגש בעקבות החלטת החברות לעשות שימוש בזכותן להישפט, לאחר שהוטל עליהן קנס מנהלי בגין ההפרה הנטענת.
ההליך התנהל בפני השופטת ענת יהב, הידועה בגישתה השיפוטית המדוקדקת ובשקדנותה הרבה בכל תיק המובא לפניה. בפסק הדין קבעה כי יש לדון בכל אחת מן החברות כישות משפטית נפרדת, אף שמדובר בעסקים בעלי תחום פעילות דומה. בהתאם לכך, קבעה השופטת כי יש לגזור את הדין בנפרד לכל נאשמת, מבלי להחיל מתחם ענישה משותף.
מכתב האישום עלה כי כל אחת מהחברות הפעילה מפעל לייצור גדרות על קרקע שייעודה "שטח פרטי פתוח", מבלי שניתן היתר בנייה כדין. שטח השימוש האסור עמד על כ-1,321 מ"ר, וההערכה היא כי שוויו הנגזר מן השימוש הבלתי חוקי חצה את רף ששת מיליון השקלים.
המדינה טענה כי הנאשמות התעלמו מהתראה שנמסרה להן עוד בשנת 2021, והמשיכו בשימוש האסור גם לאחר שהוגש כתב אישום והוצא צו הפסקה שיפוטי. לפיכך, עתרה לקביעת מתחם ענישה שבין 200,000 ל–350,000 ש"ח לכל אחת מהחברות, לצד הוצאת צו הריסה למבנים הבלתי חוקיים.
החברות טענו להגנתן כי המחדל תוקן וכי הפסקת השימוש נעשתה ביוזמתן, בין היתר לנוכח קשיים כלכליים שנגרמו בתקופת מגפת הקורונה ואירועי השבעה באוקטובר. נציגי ההגנה הצביעו על מצב כלכלי מורכב, על תשלומי מסים שוטפים ועל שיתוף פעולה עם הרשויות לאורך הדרך. הם ביקשו להסתפק בקנס מתחת לסכום המנהלי המקורי.
השופטת יהב ציינה כי העבירה נשוא התיק היא בעלת חומרה אינהרנטית, בהיותה פוגעת במשטר התכנוני ומקנה יתרון כלכלי בלתי הוגן על פני מתחרים הפועלים במסגרת החוק. היא הדגישה כי השימוש הבלתי חוקי נמשך למעלה מ-11 שנים והופסק רק לאחר התערבות רשות מקרקעי ישראל.
לבסוף, דחתה השופטת את טענות ההקלה, קבעה כי אין הצדקה לסטייה לקולא ממתחם הענישה, והשיתה על כל אחת מן הנאשמות - אורי יחזקאל עבודות גידור בע"מ וששון - האחים יחזקאל שירותי גידור בע"מ - קנס בסך 250,000 ש"ח. כן הבהירה כי לא נמצאו נסיבות המצדיקות הפחתה מהקנס המנהלי המקורי.
Comments