top of page

האחיות ירשו התחייבות – וזכו להטבת מס: ביהמ"ש העניק הטבה ליורשות, אך לא פטור ממס שבח

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני שעה
  • זמן קריאה 2 דקות

בית המשפט בנוף הגליל קבע כי שתי אחיות שירשו דירות מאביהן רשאיות לעמוד בהתחייבות שנתן האב טרם פטירתו למכור דירה בתוך 24 חודשים, ולפיכך הן זכאיות להטבת מס רכישה המוענקת למשפרי דיור. בפסק הדין שניתן על ידי ועדת הערר למיסוי מקרקעין נוף הגליל–נצרת, נדחתה עמדת רשות המסים, שביקשה לחייבן במס רכישה לפי שיעור החל על בעלי שתי דירות, בטענה כי האב המנוח לא השלים את המכירה בעודו בחיים.


בפסק הדין שניתן בפני השופטת עירית טובה הוד (בצילום), נדונה שאלת תחולתו של סעיף 9 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), העוסק בפטור ממס שבח ובהטבת מס רכישה למשפרי דיור – כלומר, מי שמוכר דירה קיימת בתוך פרק זמן קבוע לאחר רכישת דירה חלופית. השאלה המרכזית שהתעוררה הייתה האם ניתן להחיל את ההטבה על יורשים, כאשר ההתחייבות למכירת הדירה לא קוימה על ידי המוריש עוד בחייו.


מדובר במקרה שבו המנוח, חיים נפתלי ז"ל, רכש דירה בעפולה ביום 3.8.21, תוך התחייבות למכור את דירתו הקודמת במהלך 24 חודשים – בהתאם לפרק הזמן שהוגדר באותה תקופה למשפרי דיור. במסגרת הדיווח לרשות המסים, ביקש המנוח לשלם מס רכישה בהתאם למדרגות דירה יחידה, והליך הגבייה הושהה בהתאם.


ואולם, ביום 17.9.21 הלך האב לעולמו, וביום 2.1.23 נפטרה גם רעייתו. האחיות, בלה כהן ומרים גנוסר, ירשו את שתי הדירות – האחת בעפולה, השנייה בנוף הגליל – ומכרו את הדירה הקודמת בתוך התקופה הקבועה בחוק. משכך ביקשו ליהנות מהטבת המס בגין הדירה שנרכשה.


למרות קיום ההתחייבות, דחה מנהל מיסוי מקרקעין את בקשתן, בנימוק שהתחייבות האב לא מומשה בחייו. שומה חדשה שהוצאה חייבה את האחיות במס רכישה לפי שיעור לבעלי שתי דירות, וכן במס שבח. האחיות השיגו על ההחלטה בפני ועדת הערר.


השופטת עירית טובה הוד קיבלה את עמדתן באשר למס הרכישה, וציינה: "הדירה נקנתה בחייו של המנוח והוא לקח על עצמו את ההתחייבות למכור את הדירה הקודמת לשם חישוב המס לפי מדרגות של דירה יחידה. העוררות נכנסו לנעלי המנוח וביצעו את המכירה במקומו באופן שקיים את ההתחייבות שהוא נטל על עצמו".


עם זאת, באשר לפטור ממס שבח, דחתה הוועדה את עמדת האחיות. השופטת קבעה כי "היורשים לא נכנסים לנעלי המוריש לעניין הפטור ממס שבח ואינם זכאים לפטור כאמור אך בהתבסס על העובדה שהמוריש היה זכאי לו. תחת זאת, יש לבחון האם היורשים עצמם זכאים לפטור ממס שבח בגין מכירת דירה שקיבלו בירושה".


השופטת הוד הוסיפה והבהירה כי "העובדה שהמחוקק בחר ליתן לאדם פטור בנסיבות מסוימות אין משמעה בהכרח, כי יורשיו יהיו זכאים לאותו פטור". לדבריה, הבדיקה צריכה להיעשות ביחס לנסיבות היורשים, לא המוריש, ובפרט למצבת נכסיהם במועד הרלוונטי.


בסיום פסק הדין חזרה השופטת עירית טובה הוד על עיקרון פרשנות החוק במקרים של עמימות: "במקרים שבהם קיימת מחלוקת בפרשנות של הוראת מס וכאשר יש מספר פרשנויות שקולות ערך אפשריות יש לבחור בפרשנות המיטיבה עם הנישום".

Comments


bottom of page