top of page

השופט פליקס גורודצקי: נישאתם בישראל? הסכם ממון שנחתם בצרפת לא חל על הדירה


הסכם ממון שנחתם בין בני זוג לשעבר בצרפת לא יחול על דירה שבבעלותם המשותפת בישראל – כך פסק לאחרונה השופט פליקס גורודצקי (בצילום) מבית המשפט לענייני משפחה בירושלים. המשמעות היא כי למרות שהבעל לשעבר מימן את רוב הדירה - גרושתו תהיה זכאית לקבל חלק ממנה.


בחודש יולי 2004 נישאו בני הזוג בנישואים אזרחיים בצרפת. כחודש לפני האירוע הם חתמו על הסכם ממון הקובע בין היתר כי במקרה של פרידה "כל אחד מבני הזוג ישמור לעצמו הבעלות של הנכסים דניידי ודלא ניידי השייכים לו באופן אישי וגם אותם נכסים שיהיו בבעלותו בלעדית". כחודש לאחר טקס החתונה האזרחית, הם הגיעו לישראל ונישאו כדת משה וישראל.


לאחר שנישאו, התגוררו בני הזוג בצרפת במשך 15 שנים. בשנת 2019 עלתה המשפחה לישראל והתיישבה בירושלים. לקראת סוף שנת  2022 הם רכשו דירה בשווי של כ-2.2 מיליון שקל, וזמן קצר לאחר מכן נפרדו בני הזוג.


בתביעה שהגישה טענה האישה כי הסכם הממון אינו חל על ביחס לדירה שבישראל. לדבריה, מאחר שההסכם לא אושר בבית המשפט בארץ, ומאחר שלא נכרת הסכם נוסף לאחר עלייתם ארצה - ממילא אין להחיל את עקרון ההפרדה הרכושית שנקבע בהסכם הצרפתי על הדירה בישראל והיא זכאית מהבעלות עליה.


מנגד טען הגרוש כי לא התכוון לשתף את האישה ברכושו, בהסתמך על הסכם הממון שעליו חתמו בצרפת. לדבריו, הוא נשא בעיקר עלות רכישת הדירה, בסך 1.6 מיליון שקל, בסיוע כספי מאביו. עוד ציין כי רישום גרושתו כבעלים על מחצית הנכס נעשה משיקולים טכניים בלבד, בהתאם להמלצות הבנקאי ויועץ המשכנתאות.


במוקד הדיון עמד סעיף 15 לחוק יחסי ממון, הקובע כי " על יחסי הממון בין בני זוג יחול חוק מושבם בשעת עריכת הנישואין, אולם רשאים הם בהסכם לקבוע ולשנות יחסים אלה בהתאם לחוק מושבם בשעת עשיית ההסכם". בעקבות זאת, עלתה השאלה כיצד מתייחס החוק הצרפתי ביחס לתחולת הסכם ממון על נכסים שנרכשים במדינה אחרת. השופט פליקס גורודצקי ציין כי הבעל לא הוכיח כנדרש את הדין הצרפתי ואת השלכותיו של הסכם הממון על הדירה שנרכשה בישראל, ולפיכך, ולו מהסיבה הזו בלבד, יש לקבל את תביעת האישה.


השופט ציין באופן ברור כי בנסיבות המקרה שהובאו, אין לראות בהוראות ההסכם כחלות על הדירה בישראל. הוא הדגיש כי יש לייחס חשיבות ממשית לעובדה שחודש בלבד אחרי נישואי בני הזוג בצרפת, ו"כחודשיים בלבד לאחר עריכת ההסכם, הם הגיעו לארץ כדי להינשא כדת משה וישראל".


בתוך כך, אמר השופט כי "באמצעות ההגעה לישראל לצורך עריכת טקס הנישואין כדמו"י, הצדדים הסכימו מכללא להחיל על מערכת היחסים הרכושית שלהם ועל הנכסים שיגיעו לידיהם בישראל", נכתב בפסק הדין. בעניין זה יצוין כי "פועל יוצא, על הנכסים שנרכשו ונצברו בישראל, חלים דיני ישראל, ובכלל זאת חוק יחסי ממון".


השופט ציין, כי אותה הסכמה עקיפה התבטאה, גם בעובדה שבני הזוג לא פעלו לערוך הסכם ממון חדש לאחר עלייתם ארצה. לשיטתו, הדבר מלמד על רצונם המשתמע להחיל על הדירה שנרכשה בסוף 2022 את הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק יחסי ממון.

 

לפיכך הוא קיבל את תביעת האישה, וקבע כי חלוקת הדירה בהתאם להוראות חוק יחסי ממון ולא לפי הסכם הממון שנחתם בצרפת. בנוסף, הוא חייב את בעלה לשעבר בתשלום הוצאות משפט של 2,500 שקל.

 

Comentarios


bottom of page