בקיבוץ דליה גובים דמי קליטה בסכום של עד 250,000 שקל מהמתקבלים אליו, כולל בנים של חברים נוכחיים. כך עולה מערעור שהגיש הקיבוץ לשופטת ביהמ"ש המחוזי בחיפה אורית ויינשטין (בצילום), בעקבות דרישת רשות המיסים לתשלום של 7.3 מיליון שקל בגין מס רכישה ומס שבח הנוגע הקצאת מגרשים לבנים ממשיכים.
קיבוץ דליה, ממוקם ברמת מנשה, ונוסד ב-1939 כאחד מיישובי "חומה ומגדל" וכיום מתגוררים בן כ- 900 תושבים. רמת החיים בקיבוץ נחשבת בינונית - בשנת 2021 הוא קיבל דירוג של שש (מתוך עשר) במדד החברתי-כלכלי. חברי הקיבוץ עוסקים בתעשיה, כמו מפעלי זוהר דליה לסבונים וארד למדי מים ובחקלאות.
הערר מתמקד בשיוך מגרשים פנויים בתוך היישוב, המיועדים להקמת בתי מגורים , לעשרה זוגות של בנים ממשיכים ובני/בנות זוגם, אשר הצטרפו לקיבוץ בשנים האחרונות. דמי הקליטה ששילמו נעו בין 10,000 שקל מינימום לבין 250,000 שקל מקסימום, והם גם מממנים את הקמת בתיהם. הקיבוץ וחבריו דיווחו למנהל מיסוי מקרקעין על הקצאת המגרשים ככזו שהתבצעה ללא תמורה, אך המנהל קבע שיש להתייחס לכך כאילו כל מגרש נמכר ב-1.2 מיליון שקל והטיל מס שבח בסך 273,000 שקל ומס רכישה של 72,000 שקל.
הקיבוץ וחבריו פנו לבית המשפט בבקשה לבטל שומה זו, שהוצאה לפי מיטב השפיטה, הם טוענים כי ישנו קיבוץ נוסף שבו נהגה רשות המיסים באפן דומה, בעוד שביתר המקרים היא קיבלה את העברת המגרשים ללא תשלום.
לטענתם, דמי הקליטה לא שולמו תמורת המגרשים עצמם אלא עבור הזכויות הנובעות מחברות בקיבוץ. התמורה החוזית שנקבעה בהסכמים היא אפס; הוראות רשות מקרקעי ישראל אוסרות על הקיבוץ לגבות תמורה עבור המגרש, ורשות המיסים אינה בעלת סמכות להתערב בכך; שווי השוק של הזכויות גם הוא אפס.הקיבוץ וחבריו פונים לבית המשפט בבקשה לבטל את השומה שהוצאה לפי מיטב שיפוטו.
הם טוענים כי ישנו קיבוץ נוסף בלבד שבו נהגה רשות המיסים באופן דומה, בעוד שביתר המקרים היא קיבלה את העברת המגרשים כלא תמוהה. לפי טענתם, דמי הקליטה שגבו לא שולמו עבור המגרשים עצמם אלא עבור הזכויות הנובעות מחברות בקיבוץ; התמורה החוזית המוסכם בהסכמים היא אפס; הוראות רשות מקרקעי ישראל אוסרות על הקיבוץ לגבות תמורה עבור המגרש, ורשות המיסים אינה בעלת סמכות להתערב בכך; שווי השוק של הזכויות גם הוא אפס.
Comments