מאת: שלמה בוצ'צ'ו
פסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט השלום בנתניה, גבר כבן 35 לא יצטרך להחזיר סך של כמעט רבע מיליון שקל, אותו משך מחשבונה של אחות של סבתו.
בית המשפט דחה את התביעה נגד הנתבע בהתחשב בתיעוד רפואי המעיד על צלילותה הנפשית של בעל החשבון בעת ההעברות וכן מתנות נדיבות שהעניקה לו לאורך השנים. עוד סבר השופט אלי ברנד כי בני משפחה נוספים עומדים מאחורי התביעה בעלי אינטרס.
התובעת, אלמנה חשוכת ילדים בת 82 ובעלת חשבון בבנק הפועלים, העניקה לאורך השנים מתנות כספיות משמעותיות באופן קבוע לנכד של אחותה. מתנות אלו כללו העברה בנקאית של למעלה מ-200,000 ש"ח בחודש מאי 2012, צ'ק בסך 86,000 ש"ח לחתונתו ו-150,000 ש"ח סיוע ברכישת דירה.
באוגוסט 2016 צירפה אותו הקשישה כאחד מבעלי החשבון, ולאחר מכן הוא ביצע העברות לחשבונו האישי. בסך הכל הועברו 241 אלף שקל בטווח של שנתיים וחצי.
התובעת הגישה בחודש פברואר 2020 תביעה בטענה כי לא נתנה הסכמה להעברות ודרשה מהנתבע להחזיר את הכספים. מנגד, הנתבע טענן כי אחייניה של התובעת הם הרוח החיה מאחורי התביעה, במטרה לגבות כספים שקיבל כדין ובהסכמתה המלאה של התובעת, מתוך כוונה לחלוק בהם אחרי פטירתה .לטענתו, אין מקום לתביעה ויש לדחותה.
השופט ברנד ציין שמצבה הקוגניטיבי של בעלת החשבון כרגע ירוד אך הדגיש את הצורך לבחון את מצבה בזמן ביצוע ההעברות. על רקע אישור רופא מאוגוסט 2019, שאישר את כשירותה זמן רב לאחר ביצוע ההעברות, השופט הגיע למסקנה כי הקשישה הייתה צלולה ועצמאית באותה עת.
זאת ועוד, עדויות עובדי הבנק תמכו בטענת הנתבע כי התובעת אכן הסכימה להעברות והייתה מודעת לפרטי חשבונה. השופט ציין כי נראה כי כשירותה מתערערת רק כאשר אחייניה התערבו בתיק.
מעבר לכך, תמלול שיחות שהוצגו בבית המשפט תמכו בטענת ההגנה לפיה הנתבע קיבל את הכספים על סמך עצתו והסכמתו של התובעת.
משיחות אלו עולה כי בין הצדדים שהוגשו לבית המשפט, תמכו בגרסת ההגנה שלפיה הכספים ניתנו לנתבע על דעת אחות סבתו ובהסכמה.
השופט ברנד ראה שגרסת התביעה לגבי ההעברות המבוצעות אך ורק באמצעות אפליקציית הבנק כלא אמינה. זאת, עקב אישור עובדי הבנק כי העברה של 170 אלף שקל תחייב את אישור כל בעלי החשבון.
בנסיבות אלה, דחה השופט את התביעה, תוך שהוא הביע ספקות לגבי המוטיבציה האמיתית של התובעת כיוזמת ההליך המשפטי.
ת"א 5156-02-20 פלונית נ' אלמוני
Comments