top of page

השופט קובי ורדי: קבלן לא ימשיך לעבוד עם המדינה עקב מעורבות עם ארגוני פשיעה

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני 4 ימים
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: לפני 4 ימים

בית המשפט לעניינים מינהליים בתל אביב דחה לאחרונה עתירה שהגישה חברת חורי אברהים ובניו תשתיות ופיתוח בע"מ נגד משרד האוצר והוועדה הבין־משרדית לרישום קבלנים מוכרים. זאת, בעקבות החלטה חסרת תקדים למחוק את החברה מהמאגר הממשלתי של קבלנים מורשים ולשלול את השתתפותה במכרזי תשתיות מדינה.


פסק הדין, שניתן על ידי השופט קובי ורדי, מחדד את עמדת המדינה באשר להתמודדות עם חדירה של גורמים עברייניים לענף הבנייה והתשתיות. נקבע כי גם בהיעדר כתב אישום פלילי, ניתן להסתמך על תשתית מודיעינית חסויה לצורך הדרת קבלן ממכרזים ציבוריים.


החברה, הפועלת בתחום התשתיות והפיתוח, זכתה בעשור האחרון ב-19 מכרזים ממשלתיים רחבי היקף, לרבות עבודות מים, ניקוז ותחבורה. אלא שלפני כחצי שנה הועבר לוועדה מידע מודיעיני מטעם משטרת ישראל, שלפיו קיים קשר הדוק בין החברה לבין גורמים עברייניים, ובהם ארגון הפשיעה של אבו לטיף. לפי המידע שהוצג במעמד צד אחד, מדובר במעורבות החורגת מאירוע בודד ומשקפת דפוס רחב יותר של שיתוף פעולה או השפעה הדדית.


הוועדה, הפועלת תחת אגף החשב הכללי במשרד האוצר, אימצה את עמדת המשטרה והחליטה על מחיקת החברה מרשימת הקבלנים המוכרים – מהלך ששלל ממנה השתתפות עתידית במכרזים ציבוריים וגרר גם ביטול של 15 מתוך 19 התקשרויות פעילות. לנוכח השלב המתקדם של ארבעה פרויקטים, הוחלט לאפשר את השלמתם. כמו כן, הותירה הוועדה פתח לפנייה מחודשת כעבור שנה.


בעתירה שהגישה החברה נטען כי מדובר בענישה קולקטיבית שאינה מידתית, המבוססת על ראיות נסיבתיות בלבד. לטענתה, דווקא היא שימשה כקרבן לסחיטה מצד ארגון פשיעה – ולא כמי שפעלה בשיתוף עמו. נציגי החברה הדגישו כי באירוע שנחקר במועצה המקומית אעבלין בשנת 2022, אולצה החברה לשלם תשלום כופר לחברי הארגון כתנאי להמשך פעילותה, ואף שיתפה פעולה עם רשויות האכיפה.


המדינה, באמצעות פרקליטות מחוז תל אביב (אזרחי) והיחידה לאכיפה אזרחית בפרקליטות המדינה, עמדה מנגד על כך שהמידע אינו מתמצה באירוע בודד. לטענתה, קיימות אינדיקציות רבות המעידות על התבססות קשרים בין החברה לבין ארגוני פשיעה, באופן שמחייב תגובה מערכתית, וזאת לצורך שמירה על טוהר המכרזים וביטחון הציבור.


השופט ורדי דחה את הטענות, וקבע כי ההחלטה המינהלית של הוועדה התקבלה בסמכות, כדין ובאופן סביר. לדבריו, "אין מדובר בצעד שגרתי אלא בפעולה נדרשת מול תופעה חמורה של חדירת עבריינות למערכות שלטוניות רגישות. השיקולים שנשקלו היו ענייניים, והוועדה פעלה בתום לב, על בסיס ראיות מודיעיניות מהימנות".


עוד הבהיר ורדי כי עצם העובדה שלא הוגש כתב אישום נגד החברה או בעליה אינה סותרת את קיומן של ראיות מינהליות משמעותיות, שיכולות להוות תשתית לפסילה מהמאגר. "שיקול הדעת המנהלי אינו מוגבל לראיות פוזיטיביות במשפט הפלילי – בפרט כאשר מדובר בניהול סיכונים כלפי כספי ציבור", פסק.


לבסוף, קבע בית המשפט כי יש לאפשר לחברה לפנות לוועדה בעוד שנה בבקשה לשוב ולהירשם, ככל שיתברר שאין עוד חשש לקשרים בלתי ראויים. לעת עתה, עם זאת, לא נמצא מקום להתערב בהחלטה המקצועית שנועדה לשמור על תקינות המכרזים הציבוריים.

1 Comment


Guest
לפני יומיים

עמית גריידי אתה ורוב חבריך במשרד חסרי ניסיון ותועלת יש לכם כבר שנים מידע ולא עשיתם כלום אתם ומשרד השיכון שאחראי גם על הסיווגים אחראים לכניסת משפחות הפשע לענף בגלל חוסר אכיפה והרבה קפה במשרד אתם לא מבקרים באתרים ולא מפקחים על משרדי הפיקוח ולא על הפרוייקטים ומי מבצע בהן עבודות ואם כן אתם סוף סוף עושים את זה אתם לא עושים את זה נכון והקבלן מסובב אתכם כי אין לכם ניסיון ולא דרך תקינה. אני בטוח שרובכם לא מכירים מה זה ספר כחול בכלל בגלל חוסר ניסיון. אכיפה אפס רוב הפרוייקטים היום לא מבוצעים על ידי הקבלנים בעלי הסיווג אלא על ידי קבלני טנדר שחלקם קשורים למשפחות פשע לכאורה אתם אשמים מלאים לכניסת משפחות הפשע הגיע הזמן לנער את…

Like
bottom of page