ישלם 50 אלף ש"ח הוצאות: ייפוי כוח מתמשך בוטל בשל השפעה בלתי הוגנת מצד הבן
- מגזין בית המשפט
- לפני 4 ימים
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: לפני יומיים

בית המשפט לענייני משפחה בירושלים ביטל באחרונה ייפוי כוח מתמשך שנחתם על ידי אישה כבת 88, אשר העניקה לבנה סמכות לפעול בשמה. ההחלטה החריגה ניתנה נוכח ממצאים חמורים בדבר השפעה בלתי הוגנת, חוסר מודעות לאמיתות ההשלכות, ותלות מקיפה של האם בבן – אשר לא שיקפו את רצונה החופשי.
ההליך התברר בפני השופטת הילה גלבוע (בצילום), אשר בחנה את נסיבות חתימת ייפוי הכוח ב־2019 ואת העברת שלוש דירות לבן כמתנה בשנת 2022. בפסק הדין נכתב כי מעורבותו של הבן בעריכת המסמך הייתה עמוקה, חרף ניסיונו להרחיק עצמו מהעניין, וכי תהליך הירידה הקוגניטיבית של האם בשנים האחרונות העמיד אותה במצב של פגיעות ותלות קיצונית בבנה – במיוחד כלכלית.
השופטת קבעה כי לא ניתן לאתר בנסיבות אלו רצון חופשי ואותנטי מצד האם. הבן היה הדמות היחידה שניהלה את ענייניה הפיננסיים, היא הסתמכה עליו לצורך קבלת כספים, ולא הייתה מודעת במלואה לתוכן ולמשמעות של ייפוי הכוח. לכך הצטרפה העברת נכסי נדל"ן בשווי גבוה ללא כל תמורה, דבר שהעצים את החשש לניצול והשפעה בלתי הוגנת.
עוד קבעה השופטת כי מהעדויות והחומר הרפואי שהובאו לפניה, עולה תמונה ברורה של ירידה הדרגתית ביכולות הקוגניטיביות של האם כבר בתקופה שקדמה לעריכת המסמך. "ההבנה המוגבלת של האם באותה עת, יחד עם המעורבות המשמעותית של הבן והעדר שקיפות מול יתר בני המשפחה – שוללים את תוקף ייפוי הכוח שנחתם", כתבה.
בית המשפט אימץ את עמדת האפוטרופסית לדין מטעם הסיוע המשפטי, והורה על מינוי קבוע של המרכז הישראלי לאפוטרופסות לניהול ענייניה של האם. בנוסף, הוטל על הבן לשלם הוצאות משפט בסך 50,000 ש"ח לשני אחיו שיזמו את ההליך.
בהתייחסו להחלטת בית המשפט, עו"ד דניאל ארנסט, שופט בדימוס, אמר: "ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חשוב שמטרתו להבטיח את רצון האדם גם כשאינו מסוגל לנהל את ענייניו. אבל כמו כל כלי חזק – הוא דורש זהירות. כשמעורבים בני משפחה, צריך לבדוק היטב שלא מדובר במדרון חלקלק שבו ייפוי רצון הופך בקלות להשתלטות במסווה. האחריות על עורך הדין כפולה: גם להבין את המצב המשפטי, וגם לקרוא נכון את הדינמיקה האישית מאחורי הקלעים".
Comments