top of page

כביש 6 יפצה ב-900 אלף ש"ח את אמו של צעיר שיצא לסייע לנהג – ונפל אל מותו

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • לפני 5 שעות
  • זמן קריאה 2 דקות

בית משפט השלום בחיפה פסק לאחרונה פיצוי בסך של כ-905 אלף ש"ח לאם צעיר בן 24 שנספה ביולי 2016 לאחר שנפל מגשר ברקן בכביש 6. פסק הדין ניתן על ידי השופטת מאג'דה ג'ובראן מורקוס (בצילום), אשר קבעה כי האחריות לאירוע הקטלני מתחלקת בין המדינה (25%) לבין חברות הזכיינות בפרויקט כביש 6 – "דרך ארץ הייווייז" וחברת "כביש חוצה ישראל" (75%).


לפי הממצאים, המנוח נסע עם שלושה מחבריו בכביש 6 לכיוון חיפה. במהלך הנסיעה הבחינו ברכב שהתנגש במעקה הבטיחות במקטע הכביש החשוך. הם עצרו את רכבם כדי להגיש עזרה, ובמהלך האירוע עבר המנוח את המעקה, מבלי לדעת כי מדובר בגשר. הוא נפל לתהום ונהרג.


במרץ 2019 הוגשה תביעת עיזבון על ידי האם, כיורשת יחידה, נגד שלוש ישויות – חברת "דרך ארץ הייווייז" כבעלת הזיכיון בכביש, חברת "כביש חוצה ישראל" כרשות הממונה על יישום הפרויקט, והמדינה. הצדדים הסכימו על שיעור הפיצוי, אך חלקו באשר לחלוקת האחריות.


בפסק דינה ציינה השופטת ג'ובראן מורקוס כי עיקר המחדל נעוץ בתכנון לקוי של מקטע הכביש, אשר התעלם מהאפשרות להימצאות הולכי רגל בשוליים – בין אם במקרה של תאונה, ובין אם במצבי חירום. לדבריה: "בטיחות הולכי הרגל לא נלקחה בחשבון בכלל במסגרת השיקולים, לא בעת תכנון המעקה ולא בעת תכנון התאורה."


השופטת ביקרה בחריפות את החברות הנתבעות, וקבעה כי לא הוצגה כל דרישה מצד "חוצה ישראל" או "דרך ארץ" לתיקון הליקויים – למרות שהסיכון היה ידוע, וכי התכנון התחשב בשיקולים סביבתיים כמו שמירה על חיות בר, אך לא בבטיחות הציבור.


בנוגע לאחריות המדינה, קבעה השופטת כי חלקה נובע "מהיותה גורם פעיל ומתכלל בהקמת הכביש ותכנונו", וציינה כי גם עליה חלה חובה לנקוט באמצעים למניעת סיכון צפוי.


בסופו של דבר, קבעה השופטת ג'ובראן מורקוס כי האם תפוצה בסך כולל של 750,000 ש"ח בגין עיזבון המנוח, וכן 155,000 ש"ח נוספים בגין שכר טרחת עורך דין. הסכום ישולם בהתאם לחלוקה שנקבעה – 75% על ידי החברות, ו-25% על ידי המדינה.


Kommentare


bottom of page