top of page

חופשה ללא גישה: מדינת ישראל תובעת את מלון אורכידאה על סך 363 אלף ש"ח

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 12 באפר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 14 באפר׳

בית משפט השלום בתל אביב דן בימים אלה בתביעה שהגישה נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות נגד החברה המפעילה את מלון "אורכידאה אילת", בטענה להפרות נרחבות של תקנות הנגישות המחייבות מכוח חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. ההליך מתברר בפני השופט ערן גלברד.


לפי כתב התביעה, במתחם המלון אותרו ליקויי נגישות מהותיים – בהם היעדר רמפות תקניות בכניסות, מאחזי יד חסרים או שאינם תואמים את התקן, גובה בלתי תקני של דלפקי שירות, היעדר התאמות נדרשות בשירותים ציבוריים, וכן היעדר שילוט מונגש. ממצאים אלה, כך נטען, מבססים הפרה של חובות יסוד כלפי אורחים עם מוגבלות ומהווים פגיעה בזכות לנגישות שוויונית.


במסגרת כתב התביעה תוארו גם חוויות קשות מצד אורחים עם מוגבלות אשר נתקלו בליקויים תפקודיים במלון, על אף שהזמינו מראש חדר נגיש ואישרו מול הנהלת המקום את דרישת הנגישות. בין היתר צוינו מקרים של קבלת חדרים לא נגישים המצריכים שימוש ברכב תפעולי; היעדר אמצעים להתגברות על הפרשי גובה בכניסה למלון ובלובי; רמפות לא תקניות; היעדר שילוט לדלתות נגישות; היעדר שירותים נגישים בלובי; חוסר נגישות לחדר האוכל, לבריכת השחייה ולמזנון; דרכי גישה בעייתיות למקומות שכן מונגשו; וכן מחסור חמור בחניות נגישות.


עוד נטען לליקויים נוספים שנגעו למתקנים בחדרי הרחצה, אשר הותקנו בניגוד לתקנות, ברום שאינו תואם את דרישות הנגישות – באופן שפגע בשימוש התקין בסבוניות, מתלי מגבות ואביזרים נוספים.


המדינה עתרה לסעד כספי בסך כולל של 363,548 ש"ח, הכולל רכיבים של נזק לא ממוני, הוצאות פיקוח, עלויות אכיפה והחזר הוצאות משפט. בנוסף, נתבקש בית המשפט ליתן סעד הצהרתי אשר יכיר באי-עמידת המלון בהוראות הדין, ויקבע אחריות משפטית למחדלים המתוארים.


הנתבעת מצדה טענה כי מרבית הליקויים כבר תוקנו, וכי חלק מהקשיים בהנגשה נובעים ממגבלות מבניות של המלון אשר אינן מאפשרות, לטענתה, עמידה מלאה בכל הוראות התקנות. היא הכחישה טענות בדבר זלזול בזכויות, והציגה קושי תכנוני והנדסי כבסיס עיקרי לפערים הנטענים.


בשלב זה של ההליך הודיעו הצדדים לבית המשפט כי הגיעו להסכם פשרה מוסכם, שלפיו תשלם הנתבעת סכום מוסכם הנע בין 50,000 ש"ח ל-205,000 ש"ח, בהתאם לעמידתה בהתחייבויות הנוגעות להשלמת פעולות ההנגשה. ההסדר הוגש לאישורו של השופט גלברד, הידוע בגישתו השקדנית ובירידתו לפרטי הפרטים של התיקים המובאים לפתחו. החלטתו צפויה להינתן בקרוב, וייתכן שתשפיע גם על מדיניות האכיפה בתחום הנגישות בבתי מלון ואתרי תיירות ברחבי הארץ.





Comments


bottom of page