סגן נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב, אליהו בכר, דחה את בקשתה של עמותה המעבירה כסף לפליטים סורים בטורקיה, לאסור על בנק לאומי לסגור את חשבונה. החלטת הבנק התקבלה בסוף חודש אוקטובר, תוך שהוא מציין שמאפייני פעילות העמותה דומים לאלו המשמשים לגיוס כספים לחמאס. בכר אומר כי ההחלטה מוצדקת במיוחד על-רקע מלחמת חרבות ברזל.
בנק לאומי, הקפיא את חשבונות של שתי עמותות שפעלו ברצועת עזה עד פרוץ המלחמה 7.10.23 - הבנק טוען כי הוא נקט בפעולה זו בשל חשש לסיכון גבוה למימון טרור הקשור לארגונים אלו. עם זאת, שתי העמותות דוחות בתוקף את הטענות. הבקשות הוגשו לבית המשפט המחוזי בתל אביב, והונחו על שולחנו של סגן הנשיא השופט אליהו בכר.
העמותה הראשונה היא האגודה האסלאמית ליתומים ונזקקים שבסיסה בכפר קאסם. העמותה פועלת הן בישראל והן ברשות הפלסטינית, ועד ה-7 באוקטובר היא פעלה גם בעזה. לטענת העמותה, לאומי ביקש פרטים על פעילותו בעזה ביולי, זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה. עשרה ימים לאחר מכן החל הבנק להגביל חלק מפעילותו, ולמחרת הבנק הטיל מגבלות נוספות שחסמו למעשה את חשבון הבנק.
האגודה האסלאמית ליתומים ונזקקים פועלת מזה 30 שנה ומעסיקה 60 עובדים, מחציתם עובדים בישראל והמחצית השנייה ברשות הפלסטינית. העמותה מוכרת על ידי האו"ם ופועלת בהתאם לתקנותיה. בשנה שעברה רשמה מחזור מכירות של 81 מיליון שקל. העמותה טוענת כי עד 7 באוקטובר היא עבדה בעזה עם גורמים שלא היו קשורים לחמאס אלא לרשות הפלסטינית. פעילותה כללה הקלת כניסת אנשים וסחורות לרצועה וסיוע לתושבים בקבלת טיפול רפואי בישראל.
העמותה עוד טוענת כי היא מבצעת בדיקות מחמירות בבקשות לתמיכה, עוקבת מקרוב אחר העברות כספים ומקפידה על התקנות שקבעה הרשות הפלסטינית למניעת הלבנת הון ומימון טרור. עם זאת, בעקבות ההתפתחויות האחרונות, היא החליטה להפסיק את פעילותה הן ברצועת עזה והן ביהודה ושומרון. למרות החלטה זו, המשיך בנק לאומי להטיל הגבלות על חשבון העמותה, תוך ציון "פעילות לא ברורה ובלתי מוסברת בחשבון, פעילות מול עזה, פעילות מול מדינות בסיכון גבוה ופעילות מול גורמים בסיכון גבוה בנושא הלבנת הון ומימון טרור."
העמותה השנייה שנפגעה היא עמותת גישה - המרכז להגנת הזכות לתנועה. ארגון זה פועל לשמירה על חופש התנועה של תושבי רצועת עזה באמצעים חוקיים ופועל בשקיפות מלאה ובכל האישורים הנדרשים. העמותה מחזיקה בחשבון בנק לאומי 3.7 מיליון שקל. אלא שמאז פרוץ המלחמה סירב הבנק לאפשר גישה ולהעביר כספים לתושב עזה, ומנע מהאגודה לקבל תרומה בסך 22,000 יורו מאגודת הגמונים גרמנית.
בהמשך חסם לאומי את חשבונה, מכמה נימוקים. הראשון: "פרסומים פומביים של העמותה ודובריה, אשר לכאורה נראה כי לא ננקטו אמצעים סבירים לאמת את דיוקן של הידיעות, ועשויים לעלות כדי פרסום שאינו נכון או הוגן". גישה טוענת, כי לא ידוע לה במה מדובר, פרסומיה מהימנים ואין זו סיבה מוצדקת למניעת שירות בנקאי. הנימוק השני: "קיומן של אינדיקציות בדבר תרומות למטרת סיוע לבעלי עסקים בעזה ופעילות עם גורמים בסיכון גבוה לעניין הלבנת הון ומימון טרור". לטענת גישה, היא אינה מעבירה כספים לבעלי עסקים ברצועה, אלא מעניקה ייעוץ משפטי לגיטימי.
הטענה כי מדובר במניע פוליטי פסול, לפיו בעקבות פשעי המלחמה של ארגון החמאס, חסימת חשבונה עלולה להביא לקריסתה. בעוד בנק לאומי טוען כי הוא פועל בתגובה ובזהירות מסיכוני מימון טרור, העמותות המעורבות חולקות בחריפות את הטענות הללו ומבקשות להחזיר הפעילות בחשבון הבנק ללא הגבלות.
בדחותו את בקשת העמותה אומר השופט בכר (18.12.23), כי "לכאורה מדובר בפעולות מעוררות חשד מול גורמים בסיכון, בהיקף מהותי, שנעשו ע"י העמותה באופן שאינו עולה בקנה אחד עם מטרותיה, ובשלב לכאורי זה לא ניתנו להם הסברים מניחים את הדעת". למרות שהיא אמורה לפעול בישראל, רוב כספיה מועברים לטורקיה, ולא נסתרה טענת לאומי לפיה ATTA מעבירה כספים לסוריה; וטורקיה עצמה היא מדינה בסיכון. אלרחימון לא הוכיחה שהיא מפקחת על השימוש בכספים המועברים לטורקיה ולא נתנה מענה לדגלים האדומים עליהם הצביע לאומי.
השופט בכר מוסיף: "לבנק סמכות ואף חובה לבחון את הפעילות בחשבון באופן שוטף. הדברים מקבלים משנה תוקף במצב החירום בו נמצאת מדינת ישראל בימים אלה. מתקפת הטרור הרצחנית מיום 7.10.2023 והימצאותה של מדינת ישראל במלחמה עקובה מדם מזה למעלה מחודשיים, כשבניה ובנותיה לרבות ילדים וקשישים, נמצאים בשבי או נהרגים ונפצעים על הגנתה, מהוות נסיבות חדשות שניתן ורצוי להתחשב בהן בעת קבלת החלטה האם קיים חשש ממשי להתנהלות בלתי תקינה בחשבון בנק". לאומי מצא פעולות חשודות המצדיקות את הצעד הקיצוני של חסימת החשבון, ולא ניתן היה להסתפק בצעדים חלקיים, קובע בכר.
אלרחימון חויבה בתשלום הוצאות בסך 5,000 שקל. את העמותה ייצגו עוה"ד נועה מילשטיין וליעד מור-יוסף, ואת הבנק - עו"ד נועם בר-דוד.
Comments