24 שנים של מסירות הסתיימו באפליה: שופרסל תפצה עובדת חולה בסרטן
- מגזין בית המשפט
- 14 במרץ
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 15 במרץ

לאחרונה פסק בית הדין לעבודה בתל אביב כי עובדת שקופחה עקב מצבה הרפואי ופוטרה שלא כדין תקבל פיצוי של כ־160 אלף שקל. השופט בדימ' אורן שגב (בצילום) הדגיש שהעברת התובעת, שהתמודדה עם מחלת הסרטן, לתפקיד שאינו מתאים ליכולותיה הרפואיות מהווה מעשה מפלה המנוגד לדין.
הנתבעת, "גדרון תעשיות" – חברה בת של "שופרסל" העוסקת בייצור ושיווק מאפים – העסיקה את התובעת במשך 24 שנים, מאז שנת 1995 ועד פיטוריה ב-2019. במקביל לעבודתה, נאלצה התובעת להתמודד עם טיפולים שונים בשל מחלת הסרטן. כשנה לאחר שפוטרה, ביוני 2020, הגישה את תביעתה לבית הדין.
העובדת, בעלת ותק רב בחברה, טענה כי במהלך תקופת מחלתה נשללו ממנה סמכויות ונמנעה ממנה גישה למידע חיוני הנוגע לעבודתה. לדבריה, הנהלת "גדרון תעשיות" הציבה במקומה עובדת חדשה, אף שהייתה ערה לכך שהיא המפרנסת היחידה במשפחתה, וכתוצאה מכך חשה שהודרה מן העשייה השוטפת בארגון.
עוד טענה העובדת כי המעסיק היה ער למגבלותיה הרפואיות אך החליט לשבצה בתפקיד שאינו תואם את יכולותיה הגופניות. לדבריה, המהלך הזה פגע משמעותית ברווחתה הנפשית והחמיר את מצבה הבריאותי. היא הוסיפה שעם הזמן הוחלט לסיים את העסקתה באופן שלטענתה היה נגוע בהפליה ובניגוד לכללי השימוע ההוגן.
מנגד, החברה ציינה כי פיטוריה של העובדת היו כדין, והדגישה שבוצעו בשל חוסר שביעות רצון מתפקודה. לטענתה, הוצעו לעובדת כמה חלופות תעסוקתיות, אך כולן נדחו ללא הסבר מניח את הדעת, והיא לא הציגה כל דרישה להתאמות מיוחדות. החברה טענה בנוסף כי ניסתה למצוא עבורה תפקיד הולם ושום יחס מפלה לא הופעל כנגדה.
עם זאת, בפני השופט אורן שגב הובאו ראיות המראות כי החברה הציעה לתובעת ארבעה תפקידים חלופיים; בשלושה מהם היא נדחתה ללא הסבר ברור, וברביעי הוצע להעבירה לעבודת חנות בניגוד להמלצות רפואיות שלפיהן הייתה כשירה רק לתפקיד משרדי. מכאן נקבע שהיא הופלתה מחמת מצבה הבריאותי. עוד צוין כי הליך השימוע עצמו התנהל באופן לקוני, בלי ליתן הסבר מהותי לתובעת בנוגע לטענות נגד תפקודה.
"בנסיבות אלה מתקבל הרושם שהחלטת הפיטורים התקבלה מראש, והשימועים שנערכו לא נועדו באמת לאפשר לעובדת להציג את עמדתה," כתב השופט, "אלא יותר לשוות להליך מראית עין של תקינות."
בית הדין הבהיר כי על מעסיקים מוטלת אחריות מוגברת להתחשב בנסיבותיו של עובד המתמודד עם בעיות רפואיות, ובפרט בכל הנוגע להתאמת התפקיד ולעריכת שימוע תקין. נקבע כי פגיעות אלו בזכויותיה של העובדת מצדיקות פסיקת פיצוי משמעותי בשל הפליה ובשל פיטורים שלא כדין.
בסופו של ההליך פסק השופט אורן שגב כי על "גדרון תעשיות" לפצות את העובדת בכ־160 אלף שקל. בכך הובהר פעם נוספת שעל מעסיק מוטלת החובה לוודא שהליך הפיטורים נשען על שיקולים ראויים, במיוחד כאשר מדובר בעובדת עם מוגבלות רפואית, וכי יש לאפשר לה להביע את עמדתה בהליך שימוע אמיתי והוגן.
Comentarios