
בית המשפט העליון מתבקש להכריע במחלוקת בין הסניגורית הצבאית הראשית לבין הרמטכ"ל ובכירים נוספים בצה"ל, בנוגע לנוהל "הליך בירור מינהלי להטרדות מיניות". מדובר בצעד נדיר, אשר עשוי לשנות את אופן הטיפול בהטרדות מיניות בצבא.
בפני השופט חאלד כבוב, שהורה להביא את העתירה לדיון בפני שלושה שופטים בהקדם, עומדת סוגיה תקדימית: האם נוהל הבירור המינהלי שנקבע על-ידי צה"ל, מאפשר חקירה בפועל ללא סמכות ברורה, תוך פגיעה בזכויות הנילונים?
על-פי העתירה שהגישה הסניגורית הצבאית הראשית, אל"ם אופירה אלקבץ-רוטשטיין, מהמשפטניות הבכירות והמוערכות בצה"ל, בעלת ניסיון רב בהליכים משפטיים רגישים ובהגנה על זכויות חיילים בשירות הצבאי, הנוהל שהונהג בשנת 2023 מאפשר לפרקליט צבאי וליועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר (יוהל"ם) ליזום "הליך בירור מינהלי" של תלונות על הטרדות מיניות. לטענתה, מדובר במסלול חלופי לחקירה פלילית, המתקיים מחוץ למסגרת הרגילה של מצ"ח או דין משמעתי, תוך פגיעה משמעותית בזכויות החשודים.
בעתירה נטען כי "ההסדרים בנוהל מקלים באופן משמעותי על המברר על חשבון פגיעה בזכויותיהם של הנילונים", וזאת משום שהוא שולל מהם גישה מלאה לראיות, אינו מאפשר חקירה נגדית אפקטיבית, ולעיתים אף מסתיר מידע חיוני כמו זהות המתלונן ופרטי התלונה. עוד צוין כי "מדובר בהליך בירור הפוגע בזכותו של הנילון להיות מיוצג ומקבל החלטות בעלות השפעה הרת גורל, מבלי לספק לו אפשרות הוגנת להגן על עצמו". כמו כן, נטען כי הנוהל מהווה "הרחבה פסולה של סמכות צה"ל על חשבון עקרונות הצדק הטבעי, תוך יצירת מסלול עוקף שמאפשר הטלת סנקציות חמורות". עוד נטען כי הנוהל מאפשר נקיטת צעדים מרחיקי לכת, לרבות השהיה, הדחה או פיטורין, גם בהיעדר תהליך משפטי מסודר.
השופט כבוב דחה בשלב זה את הבקשה למתן צו ביניים שימנע את המשך יישום הנוהל, אך הורה על קיום דיון דחוף בהרכב של שלושה שופטים. הוא גם קבע לוח זמנים קצר להגשת תגובות מקדמיות: המדינה נדרשת להגיש את תגובתה בתוך 14 ימים, והעותרים יוכלו להשיב בתוך חמישה ימים לאחר מכן.
העתירה, שהוגשה נגד הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, ראש אגף כוח אדם אלוף דדו בר-כליפא, הפרקליטה הצבאית הראשית אלוף יפעת תומר-ירושלי ויוהל"ם תא"ל אלה שדו-שכטמן, מעוררת מחלוקת עקרונית בנוגע לאיזון שבין הגנה על נפגעי עבירות מין לבין זכויות הנילונים להליך הוגן.
אם יקבל בג"ץ את טענות העותרת, ייתכן כי יידרש צה"ל לשנות מהותית את אופן הטיפול בהטרדות מיניות בתוך הצבא, ולקבוע נהלים המבטיחים הליך הוגן לכל הצדדים.
Comments