top of page

מייסד ובעל מניות בחברת חלפים לרכב בחיפה תבע זכויות כעובד דלפק , ונדחה


בעל מניות ואחד ממייסדי חברת אוטו-רויאל בחיפה, המתמחה ביבוא חלקי רכב ובתיקונים הגיש תביעה נגד החברה, לאחר שחתם על הסכם למכירת מניותיו, לקבלת הפרשי פיצויי פיטורים, הפקדות לביטוח מנהלים והוצאות משפט בסכום של 1.4 מיליון שקל, בטענה לקיום יחסי עבודה בינו לבין החברה.


את החברה ייסד עם שותף בשנת 1979, ומאז ניהל באופן שוטף את חנות חלקי החילוף, בנוסף לתפקידו כדירקטור. גם יתר השותפים שלימים הצטרפו היו פעילים בחברה, וכל הארבעה קיבלו תלושי שכר מהחברה ללא הסכם העסקה.


בית הדין האזורי לעבודה בחיפה דן בשאלת זכויותיו של בעל מניות פעיל בחברה, במצב המכונה "יחסי מעורבים". השופטת סאוסן אלקאסם (בצילום) ונציגי הציבור דחו את התביעה. הם קבעו כי אין אפשרות להפריד בין היותו בעל השליטה ובין כובעו כעובד, וכי העובדה שהוא ביצע פעולות עבור החברה אינה בהכרח מעידה על קיום יחסי עובד-מעסיק.


על פי הפרוטקול נאמר כי לא היה בבסיס ההתקשרות בינו לבין הנתבעת (החברה) מערכת חוזית של יחסי עבודה שבה קיבל שכר בתמורה לעבודה. אלא, עבודתו בנתבעת הייתה נלווית למטרה העיקרית של ניהול הנתבעת כיחידה כוללת המניבה רווחים.


בית הדין קבע כי הסכום המופיע בתלושי השכר שיקף גם רווחים, ולא ניתן להבחין כיום בין התמורה עבור העבודה לבין רווחי החברה שחולקו לבעלי המניות.


התביעה הוגשה לאחר שבעל המניות מכר את מניותיו לשותפיו והסדיר בכך את פרישתו. בעקבות מחלוקות שהתגלעו לגבי להסכם המכירה, הוא טען לפגיעה בזכויותיו כעובד. בית הדין התרשם כי ההסכם שעליו חתם נועד להסדיר את עזיבתו מהחברה בכל המישורים.


התביעה הוגשה לאחר שבעל המניות מכר את מניותיו לשותפיו והסדיר בכך את פרישתו. בעקבות מחלוקות שהתגלעו לגבי הסכם המכירה, הוא טען לפגיעה בזכויותיו כעובד. בית הדין התרשם כי ההסכם שעליו חתם נועד להסדיר את עזיבתו מהחברה בכל ההיבטים.


בית המשפט ציין כי הטענות שהופעל עליו לחץ לעזוב ולא ניתנה לו הזדמנות להתייעץ - נדחו. "לא מדובר בעובד מוחלש, אלא בבעל מניות, בעל שליטה ומייסד הנתבעת, שהחליט לפרוש מעיסוקיו אלו, ואגב כך הוסדרה גם פרישתו מכובע העובד".


Kommentare


bottom of page