top of page

מאבק על 400 מיליון ש"ח: נוחי דנקנר פונה לבית המשפט להסרת עיקולים

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 7 באפר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 9 באפר׳

מאת: שלמה בוצ'צ'ו

איש העסקים נוחי דנקנר, לשעבר בעל השליטה בקבוצת אי.די.בי, פנה באחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להסיר עיקולים שהוטלו על נכסיו. לטענתו, צווי העיקול מקשים עליו לנהל מו"מ יעיל עם הבנקים במטרה לפרוס מחדש את חובו האישי, אשר נאמד כיום בכ-400 מיליון ש"ח. הבקשה הוגשה במסגרת ההליך הייצוגי המתנהל נגדו סביב פרשת "הנפקת החברים", ודנקנר צפוי למסור את עדותו בבית המשפט בימים הקרובים.


ההליך הגיע לפתחו של בית המשפט הכלכלי בתל אביב, בראשות השופטת סיגל יעקבי, שבוחנת האם קיימת הצדקה להותיר את העיקולים בעינם, או שמא יש מקום לאפשר לדנקנר לגבש הסכמות חדשות מול נושיו. בין הנכסים המעוקלים: זכויות בירושת אביו המנוח, חשבונות בנק ואחזקות בחברות פרטיות שבבעלותו.


לפי הבקשה, דנקנר פרע עד כה כ-103 מיליון ש"ח מתוך הסדר חוב שעליו חתם בשנת 2016 מול שישה בנקים, במסגרתו התחייב לפרוע סך כולל של 510 מיליון ש"ח. התשלומים שביצע גובו, בין היתר, בתמיכה כספית מהוריו, מכירת נדל"ן פרטי וסיוע מבני משפחה וחברים. בבקשה נטען כי מדובר במאמצים כבירים שנעשו לאורך שנים, למרות אילוצים שלא היו בשליטתו.


החלק השני של ההסדר קובע כי דנקנר ישיב 60% מהכנסותיו העתידיות עד לסילוק מלוא החוב או עד תום חייו. הוא טוען כי ככל שהעיקולים יוותרו על כנם, הוא לא יוכל לעמוד בהתחייבויות החדשות. לדבריו, הנכסים המרכזיים שישמשו להחזר כוללים את חלקו בעיזבון, וכן הכנסות מפעילות עסקית מתחדשת בתחום הפודטק.


דנקנר משמש כיום יו"ר פעיל של חברת חושן פודטק שהקים בשנת 2020, העוסקת בגידול נבטים להזנת בעלי חיים במתקנים סגורים. לדבריו, החברה, שהוקמה בשיתוף פעולה עם קיבוץ סער, כבר גייסה כ-2.7 מיליון דולר ממשקיעים לפי שווי של 40 מיליון דולר, ומתכננת להקים מפעלים נוספים בארץ ובחו"ל. החברה מוחזקת על ידו במישרין ובאמצעות חברת טיריא, שהוחרגה מהסדר החוב כדי לאפשר את מימוש הפעילות העתידית.


במסגרת ההליך הייצוגי נגד דנקנר, שהתנהל סביב הנפקת החברים שבוצעה בשנת 2012, הושגה פשרה בשנת 2021 לפיה דנקנר התחייב לשלם 7.5 מיליון ש"ח. מתוך סכום זה העביר 937 אלף ש"ח בלבד, והיתר לא שולם מחמת כישלון בגיוס ערבות מצד גיסו. הפשרה בוטלה, ובית המשפט, בהחלטת השופטת סיגל יעקבי, הורה להטיל עיקולים נוספים על נכסיו.


הנפקת החברים המדוברת כללה גיוס של 321 מיליון ש"ח מאנשי עסקים בולטים, לטובת קונצרן אי.די.בי שהיה באותה עת במשבר חמור. בהמשך, הורשעו דנקנר ואיתי שטרום בהרצת מניות, מה שהוביל להגשת תביעה ייצוגית על סך 50 מיליון ש"ח. בעקבות ביטול הפשרה, הוחלט לעקל את נכסיהם במטרה להבטיח את פירעון החוב במקרה של חיוב.


התובע הייצוגי טוען כי העיקולים אינם הגורם המעכב את הסדר החוב, וטוען שדנקנר לא עומד בהסכמות מזה זמן. לדבריו, טענותיו של דנקנר בדבר פגיעה ביכולת ההחזר הן "טענות אווירה", ללא תימוכין ממשיים. לשון תגובתו: "נכון להיום, ההסכם אינו מקוים, גם ללא קשר לעיקולים."


השופטת סיגל יעקבי ציינה כי תינתן הכרעה בבקשה לאחר בחינת עמדות הבנקים והתחשב בכלל הנסיבות. לדבריה, ההכרעה תתמקד באיזון בין הצורך להבטיח את מימוש פסק הדין לבין הרצון לאפשר פריסה ריאלית של החוב, תוך שיקול דעת כלכלי ומשפטי גם יחד.

Comments


bottom of page