
בית משפט השלום בירושלים קיבל לאחרונה את בקשתו של לוחם מילואים ששירת בלחימה בעזה למחיקת חובותיו, זאת בשל מצבו הנפשי הקשה לאחר השירות הצבאי. פסק הדין ניתן בפני השופט אופיר טישלר (בצילום), אשר הדגיש את תרומתו של הלוחם ואת נסיבותיו האישיות החריגות שהובילו להחלטה.
הלוחם, אשר נקרא לשירות מילואים ב-7 באוקטובר, השתתף בלחימה ובהגנה על יישובי העוטף, היה שותף לטיהור יישובים שנכבשו על ידי חמאס, וכן לשיקום המוצבים שנפגעו. כאשר החל התמרון הקרקעי, היה הכוח שבו שירת בין הראשונים שנכנסו לרצועת עזה, ובמהלך הקרבות חווה אובדן של מפקדים וחברים, ואף טיפל תחת אש בחיילים שנפצעו. בפברואר 2024, עם שחרורו מהמילואים, אובחן כסובל מהפרעת דחק פוסט-טראומטית חמורה אשר פגעה באופן משמעותי בתפקודו היומיומי.
במהלך הדיונים, טען הלוחם כי טרם המלחמה ניהל עסק עצמאי, אך בעקבות כישלונו העסקי, נותר עם חובות של כ-2 מיליון שקל. הוא הבהיר כי בשל מצבו הנפשי הקשה לאחר הלחימה, לא היה מסוגל להשתלב מחדש בשוק העבודה והחובות הפכו לנטל בלתי אפשרי עבורו. בית המשפט נדרש לבחון האם מצבו החריג מצדיק מחיקת החובות, תוך התחשבות בזכויות הנושים.
השופט אופיר טישלר, בהחלטתו, ציין כי אין מחלוקת על כך שהלוחם תרם למדינה בצורה יוצאת דופן ונקלע למצוקה נפשית בשל נסיבות שלא תלויות בו. הוא הדגיש כי "כאשר אדם נפגע נפשית במהלך שירותו הצבאי, על המערכת המשפטית להכיר במצוקתו ולספק לו פתרונות שיאפשרו לו להשתקם, ולא לדחוף אותו לקריסה כלכלית מוחלטת".
בדיון עצמו הגיעו חבריו לפלוגה של הלוחם והביעו תמיכה בו, ואף הציעו לגייס תרומות לכיסוי חובותיו. עם זאת, השופט קבע כי אין זה הוגן להטיל את נטל החובות האישיים של הלוחם על חבריו לנשק. לדבריו, "מדינת ישראל מחויבת להעניק הגנה לחיילים ששירתו בחירוף נפש ונפגעו נפשית, במקום להטיל את הנטל על כתפי מי שנלחמו לצידם".
פסק הדין מעלה שאלה רחבה יותר בנוגע למדיניות המדינה כלפי לוחמים שנפגעו נפשית במהלך שירותם הצבאי. השופט טישלר הדגיש כי המקרה הנוכחי מהווה דוגמה לחשיבות ההתערבות המשפטית, כאשר חיילים משוחררים אינם מקבלים את התמיכה הראויה ונדרשים להתמודד לבדם עם קשיים כלכליים בלתי אפשריים.
ההחלטה עשויה להשפיע על תיקים דומים בעתיד וליצור תקדים משפטי בנוגע למחיקת חובות של לוחמים שנפגעו נפשית. פסק הדין מציב סטנדרט חדש של התחשבות בנסיבות אישיות חריגות, תוך איזון בין זכויות הנושים לבין ההגנה על אלו ששירתו את המדינה ונפגעו כתוצאה מכך.
לסיכום, פסק דינו של השופט טישלר משמש תמרור אזהרה למערכת המשפטית והמדינית, ומדגיש את הצורך בגישה רחבה יותר לטיפול בלוחמים פוסט-טראומטיים. מדובר בהחלטה שנועדה לא רק לסייע ללוחם הספציפי במקרה זה, אלא גם להציב תקדים משפטי שיכול להשפיע על חיילים משוחררים נוספים שנקלעו למצוקה דומה.
וואו💪🇮🇱