עמותת רופאים לזכויות אדם עתרה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בבקשה להורות לבנק הפועלים לאשר העברות כספים לצד שלישי לצורך רכישת סיוע הומניטרי לרצועת עזה. העמותה הדגישה כי ההעברות מבוצעות בכפוף לבדיקה ביטחונית של הציוד, ובכפוף לכך שהמדינה מתירה את העברת הציוד הרפואי לרצועה. לטענתה, פעילותה נעשית בהתאם למדיניות הממשלה, אך בנק הפועלים מסרב בעקביות לבצע העברות כספים הקשורות לרצועת עזה. העתירה הוגשה לדיון בפני השופטת הדסה אסיף.
לדברי העמותה, במשך השנים לא נתקלה בסירוב לביצוע העברות כספים דומות, ואף הנגישה בעבר סיוע הומניטרי לרצועת עזה, הכולל ציוד רפואי ורופאים, בהתאם לחוק ובתיאום מלא עם צה"ל. עם זאת, במארס האחרון דחה בנק הפועלים את בקשתה להעביר מיליון שקל לבנק במצרים או באירופה לצורך רכישת תרופות, ציוד רפואי ומזון לתינוקות ברצועה.
הבנק נימק את סירובו במדיניותו שלא לאפשר פעילות פיננסית מול ישויות בעזה, בעקבות הכרזת המדינה בשנת 2007 על הרצועה כ"ישות עוינת". ביוני הודיע המפקח על הבנקים כי לא יתערב בהחלטת הבנק, בטענה שהעמותה לא הציגה אסמכתאות המאשרות כי הפעולה המבוקשת זכתה לאישור גופי הביטחון.
לטענת העמותה, סירובו הגורף של הבנק אינו תואם את הכללים שנקבעו בפסיקה ואינו עומד בדרישות הדין.
העמותה טוענת כי לא עלו "דגלים אדומים" המעידים על חשש למקור בעייתי של הכספים או על זיקה לפעילות לא חוקית. לדבריה, סירוב הבנק לבצע העברות כספים הנוגעות לרצועת עזה אינו מוצדק, במיוחד כאשר מדובר ברכישת ציוד רפואי שישראל עצמה מתירה ומקדמת את העברתו לרצועה.
העמותה מציינת כי הציוד נבדק ומאושר מראש לפני כניסתו לרצועת עזה, וכי היא אינה מעבירה כספים לרצועה או לכל גורם בתוכה. לדבריה, הציוד נרכש על ידי צד שלישי שאינו פלסטיני, ואין כל אפשרות לגורמים ברצועה להפיק רווחים או "לגזור קופון" מהתהליך.
בנוסף, העמותה מבקשת מבית המשפט להורות למתאם פעולות הממשלה בשטחים לסייע לה בביצוע העברות הכספים, בטענה כי אי-סיוע מצדו עומד בניגוד לחובותיו החוקיות ולמדיניות המוצהרת.
אתמול הגיש בנק הפועלים כתב הגנה בן 323 עמודים בתגובה לתביעת ארגון רופאים לזכויות אדם-ישראל. בכתב ההגנה טוען הבנק כי חובתו למנוע העברות כספים שעלולות לשמש למימון טרור. הבנק מבקש מבית המשפט לדחות את התביעה ולהטיל על ארגון רופאים לזכויות אדם תשלום הוצאות משפט ובשכר טרחה של באי כוחו.
Comentários