top of page

ח"כ שמחה רוטמן הרחיק את ראש לשכת עורכי הדין שלוש פעמים

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 6 ביוני
  • זמן קריאה 2 דקות

במהלך דיון טעון במיוחד שהתקיים בוועדת החוקה של הכנסת, על רקע הצעת חוק שעניינה קביעת סמכות שר המשפטים לקבוע את גובה דמי החבר בלשכת עורכי הדין – התפרץ עימות חריף בין יו"ר הלשכה, עו"ד עמית בכר, לבין יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן. האחרון הרחיק את בכר מן הדיון שלוש פעמים, בעקבות חילופי דברים חריפים בינו לבין יוזם ההצעה, ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד), אשר גובה תמיכה ממשלתית מלאה למהלך.


הדיון התקיים על רקע מערכת יחסים מתוחה בין לשכת עורכי הדין למשרד המשפטים, נוכח התנגדות הלשכה לרפורמה המשפטית המקודמת על ידי הממשלה, ובפרט לאור ניסיונות חוזרים להסיר את נציגי הלשכה מהוועדה לבחירת שופטים. עו"ד בכר, שנבחר בשנה שעברה לתפקיד יו"ר הלשכה ברוב מכריע, הביע באופן פומבי התנגדות למהלכים שנועדו – לשיטתו – "לפגוע בעצמאות הלשכה ולצמצם את תפקידה כשומרת סף ציבורית".


בפתח הדיון טען ח"כ מילביצקי כי דמי החבר הנגבים מחברי הלשכה "משמשים בפועל למימון במות הגברה במחאות ברחוב קפלן", וכינה את הצעת החוק "תיקון צרכני מתבקש". עו"ד בכר, שהשתתף בדיון בכובעו הציבורי, השיב בתקיפות: "זה לא בית משפט – אתה לא יכול לשקר בדיון פרלמנטרי", וקטע את דברי הקריאה של ההצעה. בתגובה, השיב לו מילביצקי: "תקשיב לי טוב, עסקן סוג ז' – שקרן אתה קורא לי? אתה עושק אנשים".


בעקבות חילופי הדברים, הוצא בכר מהדיון על ידי יו"ר הוועדה רוטמן, אך הושב למקום מושבו כעבור מספר דקות. רוטמן הבהיר כי "לא תותר הפרעה חוזרת לניהול תקין של הדיון". חרף האזהרה, העימותים נמשכו, ובכר שב והוצא מן האולם. לצידו, הוצאו גם חברי כנסת מהאופוזיציה – בהם יואב סגלוביץ', אלעזר שטרן, מירב בן ארי וקארין אלהרר.


בהמשך דבריו, טען עו"ד בכר כי מדובר בהצעה "הפוגעת אנושות בעצמאות הלשכה וביכולתה לתפקד כגוף מקצועי בלתי תלוי", והוסיף: "אין מדובר בתיקון נקודתי אלא בניסיון שקוף להלך אימים על נציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים – בפרט בהקשר להחלטות עתידיות הנוגעות למינויו של השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון".


ח"כ מירב כהן (יש עתיד) הצטרפה לביקורת, וטענה כי "החוק הזה נועד לאפשר לשר המשפטים שליטה עקיפה בלשכה באמצעות שליטה בתקציבה. הכנסת לא צריכה לעסוק בשאלה אם יש או אין פעילויות פנאי בלשכה – אלא לשמור על עצמאות המוסדות המקצועיים". גם ח"כ גלעד קריב (העבודה) טען כי מדובר ב"חוק אנטי-דמוקרטי, שנועד לדרוס את שומרי הסף תוך הפצת מידע שגוי".


מנגד, ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי), אשר תומך בעיקרי הרפורמה המשפטית, קרא לעצור את ההליך בשלב זה: "בשדות הקרב נלחמים אלפי אזרחים שעשו כל שביכולתם להיאבק ברפורמה – עכשיו זה לא הזמן. מדובר בטיימינג בלתי נסבל".


יו"ר הוועדה, ח"כ רוטמן, דחה את הדברים: "אי אפשר לבקש שנשתוק מול מצב שבו צד אחד כופה אג'נדה על הוועדה לבחירת שופטים. זו חובתנו הציבורית להשיב לכך באמצעות חקיקה. לא מדובר בצעד נקמני – אלא באיזון הכרחי בין הרשויות".

Commenti


bottom of page