top of page

במוט ברזל וללא רחמים: שופטי העליון קבעו – אולג סמורז'בסקי רוצח, לא קורבן

בית המשפט העליון דחה לאחרונה ערעור שהגיש אולג סמורז'בסקי על הרשעתו ברצח וגזר דינו, שנקבע בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. פסק הדין ניתן בפני השופט יוסף אלרון, אליו הצטרפו השופטים חאלד כבוב ורות רונן. הערעור נסוב על הכרעת הדין, במסגרתה הורשע המערער ברצח ביסוד נפשי של אדישות לאחר שהכה את המנוח למוות באמצעות מוט ברזל, וכן על חומרת העונש שנגזר עליו – 20 שנות מאסר ופיצוי בסך 200,000 ש"ח למשפחת המנוח.


המערער טען כי היה מקום להרשיעו בהמתה בנסיבות של אחריות מופחתת, וזאת בשל הטרדות חוזרות ונשנות מצד המנוח טרם האירוע, וכן בשל תחושת האיום בה היה נתון. המערער הדגיש כי פעל מתוך פחד ובלית ברירה, תוך שהמנוח המשיך להקיש על דלת הקרוון בו התגורר ודחק בו לספק לו סמים. לחילופין, ביקש להפחית מעונשו, בטענה כי לא נשקפה ממנו מסוכנות גבוהה.


השופט יוסף אלרון דחה את טענות המערער אחת לאחת. בפסק הדין נקבע כי לא התקיימו התנאים לסייג ההגנה העצמית, שכן המנוח לא נקט באלימות פיזית כלפי המערער, והיה למערער די זמן ומספר הזדמנויות להימנע מהעימות ואף לפנות למשטרה. עוד צוין כי התקיפה שביצע המערער נמשכה בשלושה שלבים, במסגרתם הכה את המנוח מספר פעמים, גם כאשר זה כבר היה שרוע על הקרקע ונאנק מכאב.


בית המשפט גם דחה את טענת ההתגרות שהעלה המערער, תוך שקבע כי אין התאמה בין מידת ההתגרות הנטענת – דרישותיו של המנוח לקבלת סמים ודפיקותיו החוזרות על הקרוון – לבין התגובה הקטלנית בה נקט המערער. כמו כן, הודגש כי העובדה שהמערער עצר את תקיפתו מספר פעמים ושב אליה, מעידה כי לא מדובר באובדן שליטה אלא בהתנהגות מחושבת.


באשר לגזר הדין, קבע השופט אלרון כי העונש שהוטל על המערער הולם את חומרת מעשיו ואת מגמת ההחמרה עם מקרי רצח המתבצעים מתוך אדישות. נקבע כי המתחם שנקבע – 18 עד 22 שנות מאסר – מבטא את חומרת המעשה והאלימות שהופעלה. כמו כן, בית המשפט דחה את בקשת המערער להפחתת הפיצוי, תוך שציין את הפגיעה החמורה שנגרמה למשפחת המנוח, אשר איבדה את יקירה בנסיבות טראגיות.


השופטים חאלד כבוב ורות רונן הצטרפו להכרעתו של השופט אלרון, ודחו את הערעור פה אחד. השופטת רונן התייחסה בקצרה לפסק דין קודם, וציינה כי יש מקום לבחון את הקשר בין עוצמת ההתגרות לבין עוצמת התגובה לצורך הפחתת אחריות, אך קיבלה את מסקנות פסק הדין הנוכחי.


סוף דבר, בית המשפט העליון הותיר על כנה את הרשעתו של המערער ברצח ואת העונש שנגזר עליו, תוך שציין את חומרת מעשיו והעובדה שנמנע מלבחור בדרכים אחרות כדי להתמודד עם מצוקתו.

 

Comments


bottom of page