
מאת: שלמה בוצ'צ'ו
בית המשפט השלום בנתניה דן לאחרונה בתביעה שהגיש הצלם ישראל ברדוגו נגד עמותת "אלומה – יחד בתרבות, בחינוך ובקהילה" בגין הפרת זכויות יוצרים על תמונה שצילם. התביעה הוגשה לאחר שהתמונה, המתעדת את אירועי הסליחות בכותל המערבי בשנת 2019, פורסמה בחוברת לימודית של העמותה ללא אישור. השופטת ליאת הר ציון (בצילום) דנה בתיק ודחתה את טענות ההגנה של הנתבעת, תוך פסיקת פיצויים בסך כולל של 68,000 ש"ח.
ברדוגו, עו"ד וצלם מקצועי, טען כי השקיע מאמצים רבים בצילום התמונה, כולל טיסה במסוק מעל הכותל וקבלת האישורים הדרושים. לדבריו, הנתבעת, המפעילה מוסדות חינוך ותרבות, פרסמה את התמונה בחוברת שהופצה במהלך מגפת הקורונה, כאשר מתחת לתמונה נכתב קרדיט לצלם. עם זאת, נטען כי התמונה נחתכה והוצגה בפורמט שונה מהמקור.
במהלך הדיון טענה הנתבעת כי השימוש בתמונה נעשה מתוך כוונה חינוכית וללא מטרות רווח, וכי הוא חוסה תחת הגנת "השימוש ההוגן" הקבועה בחוק זכויות יוצרים. בנוסף, טענה כי לא נגרם נזק כלכלי ממשי לתובע, שכן התמונה הייתה זמינה לרכישה באתר שלו. השופטת הר ציון דחתה את הטענות וקבעה כי השימוש בתמונה ללא אישור מהווה הפרה של הזכויות הכלכליות והמוסריות של התובע.
בפסק דינה ציינה השופטת כי "גם כאשר מדובר בגוף חינוכי, אין בכך כדי להכשיר הפרה של זכויות יוצרים. השימוש ביצירה חייב להיות קשור ישירות למטרה הלימודית, מה שלא התקיים במקרה זה". עוד הוסיפה כי חיתוך התמונה, כך שתתאים לחוברת, פגע בשלמותה והיווה הפרה של זכותו המוסרית של הצלם.
השופטת הר ציון פסקה לטובת התובע סכום של 35,000 ש"ח בגין הפרת זכויות היוצרים, 8,000 ש"ח בגין הפגיעה בזכות המוסרית ו-10,000 ש"ח כפיצוי על עוגמת נפש. כמו כן, הנתבעת חויבה בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין, סה״כ תשלם העמותה 68,000 ש"ח. פסק הדין מדגיש את חשיבות ההגנה על זכויות יוצרים, גם כאשר מדובר בגופים ללא מטרות רווח.
Comments