top of page

המאבק על ועדת החקירה הממלכתית: הנשיא הרצוג יוזם, עמית הסכים, נתניהו מתנגד

  • תמונת הסופר/ת: מגזין בית המשפט
    מגזין בית המשפט
  • 15 במרץ
  • זמן קריאה 2 דקות

מאת: שלמה בוצ'צ'ו,

נשיא המדינה, יצחק הרצוג, נפגש ביום חמישי האחרון עם נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, והעלה בפניו הצעה שלפיה, אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית לבחינת אירועי 7

באוקטובר, יקבע עמית את הרכבה תוך היוועצות עם השופט נעם סולברג. הרצוג ציין כי עמית הביע הסכמה להצעה זו מתוך שאיפה לגבש מתווה מוסכם להקמת הוועדה.

 

היוזמה של הרצוג נעשתה באופן עצמאי וללא תיאום מוקדם עם ראש הממשלה או עם גורמים בקואליציה, מתוך כוונה לזרז את תהליך הקמת הוועדה. בשיחתם, הבהיר הרצוג לעמית כי רבים בציבור, כולל משפחות שכולות ומשפחות חטופים, מצפים לחקירה מקיפה ובלתי תלויה, אשר תבחן לעומק את נסיבות האסון. הרצוג הדגיש את אמונו המלא בעמית כראש הרשות השופטת ואת תמיכתו ביוזמה זו.

 

השופט עמית קיבל את דבריו של הרצוג, והצהיר כי הוא מוכן להיוועץ עם השופט סולברג ברגע שתוקם ועדת החקירה הממלכתית. מדובר בהצעה חסרת תקדים, שכן זו הפעם הראשונה שבה נשיא בית המשפט העליון אינו זה שבוחר לבדו את הרכב ועדת החקירה. גורמים המעורים בפרטים ציינו כי משפחות שכולות הן שהעלו לראשונה את שמו של השופט סולברג כמי שיוכל לקחת חלק בקביעת הרכב הוועדה, ואף ייתכן כי הוא עצמו יעמוד בראשה.

 

בסביבתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נשמעה התנגדות חריפה למתווה שהוצע. גורמים בקואליציה טענו כי יש להבטיח ועדת חקירה מאוזנת ואובייקטיבית, אשר תחקור את כלל ההיבטים באופן בלתי מוטה. הם ציינו כי הפתרון שהוצע אינו מבטיח ייצוג הולם לכלל הציבור, וכי יש לוודא שההרכב שייבחר יהיה מקובל על רוב אזרחי המדינה.

 

שר התקשורת, שלמה קרעי, מתח ביקורת חריפה על המהלך, והגדיר אותו כ"יוזמה חסרת בסיס". לדבריו, "לא ייתכן שהגורם שאמור להיות בין הנבדקים יהיה אחראי על הקמת הוועדה". גם שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הצטרף לביקורת, וציין כי ועדת החקירה צריכה להיות גוף עצמאי אשר יזכה לאמון ציבורי רחב, ולא כזה שייבחר על ידי נשיא בית המשפט העליון בלבד.

 

מנגד, גורמים באופוזיציה בירכו על הצעת הנשיא. יו"ר האופוזיציה, יאיר לפיד, כינה את ההצעה "שקולה ומאוזנת", וציין כי היא מאפשרת הקמת ועדת חקירה ממלכתית אמיתית אשר לא תהיה כפופה לשום אינטרס פוליטי. יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, הצטרף לקריאות להקים ועדת חקירה בהתאם להצעתו של הרצוג, וטען כי התנגדות נתניהו מוכיחה שהוא אינו מעוניין בבדיקה מקיפה של המחדלים שהובילו לאסון.

 

הדיון הציבורי סביב מתווה ועדת החקירה ממשיך לעורר מחלוקות פוליטיות ומשפטיות. בעוד שחלק מהגורמים רואים ביוזמה זו כלי הכרחי לשיקום אמון הציבור, אחרים חוששים מהשלכות פוליטיות אפשריות של קביעת הרכב הוועדה בידי שופטי העליון. נכון לעכשיו, טרם התקבלה החלטה סופית בנושא.

 

לאור חשיבות הנושא והשלכותיו הציבוריות, צפוי כי הוויכוח בנושא הקמת ועדת החקירה יימשך בתקופה הקרובה. החלטות עתידיות בעניין יתבססו על הצורך באיזון בין דרישות השקיפות הציבורית לבין האתגרים הפוליטיים והמשפטיים הכרוכים בכך.


コメント


bottom of page