שלוש חברות-אחיות העוסקות בחלוקת גז טבעי בדרום הארץ טוענות, כי המנכ"ל לשעבר משה שפיצר גנב מהן 52.5 מיליון שקל, והסב להן נזקים המוערכים ב-16 מיליון שקל נוספים. החברות הגישו לביהמ"ש המחוזי (כלכלי) בתל אביב תביעה בסך 30 מיליון שקל נגד שפיצר ונתבעים נוספים, ומציינות כי הגניבות והמעילות בוצעו בשיטה מתוחכמת לאורך שנים. התיק הונח על שולחנו של השופט אריאל צימרמן.
התובעות הן החברה לתשתיות גז טבעי EPC, נגב גז טבעי וגז טבעי דרום. החברה הראשונה עוסקת בהקמה ובתפעול של תשתיות בתחום הגז, השנייה מחזיקה בזיכיון לחלוקת הגז בנגב, והשלישית מחזיקה בזיכיון באזור אשקלון-אשדוד. החברות נמצאות בבעלות ראנד מטבחים, אהרון חמו וקרן התשתיות ג'נריישן קפיטל. הנתבעים הנוספים בתיק הם אורלי שפיצר, אשתו של משה, שחר שפיצר, אחיו של משה, עמי כחלון, בעל חברת התשתיות הנושאת את שמו, ועדי סופר, שהיה סמנכ"ל החברות ואשר הודה על חלקו במעשים המיוחסים לו.
שפיצר שימש כמנכ"ל החברות מאז 2009 ועד החודש שעבר, אז הוחלף בידי אמיר רשף בשל מה שהחברות מתארות "ממשל תאגידי ירוד". לטענתן, כאשר הבעלים בדקו את הפרויקטים שלה ואת מצב ההסכמים שלהם, צצו סימני שאלה שהובילו לבדיקה מעמיקה, אשר חשפה את מעשיהם של שפיצר ושותפיו. בנוסף להודאתו של סופר, נאמר בתביעה, כי נמצאו ראיות חד משמעיות למעשיהם של הנתבעים, כולל סיכום בכתב ידו של שפיצר שמתעד את הכנסותיו מהם.
לטענת החברות, שפיצר נטל על עצמו יוזמות עסקיות שהיו אמורות להיות מוצעות להן, והעביר סודות מקצועיים שלהן. הערכות מצביעות על כך שהגניבות הישירות מקופתן מגיעות לסך של 52.5 מיליון שקל; נזקים נוספים בסך 3 מיליון שקל נגרמו להן בעקבות ניפוח עלויות; שפיצר הודה בגניבת 3 מיליון שקל לטובתו האישית, ונגרמו להן נזקים עקיפים בסך 7 מיליון שקל מפני ששפיצר השקיע את זמנו בגניבות במקום בניהול שלהן. החברות טוענות כי הנזק הכולל עמד על 68.4 מיליון שקל, אך לצורכי האגרה הן תובעות 30 מיליון שקל בלבד.
שיטת הגניבה הייתה כדלקמן: שפיצר חייב חלק מהספקים והקבלנים של החברות להעסיק כקבלני משנה חברות שהיו קשורות אליו ואל נתבעים אחרים, ולשלם להן חלק ניכר מהתמורה שהתקבלה מחברות הגז. בשנים 2022-2017 נגנבו הכספים בעיקר באמצעות חברה השייכת לאורלי ושחר, ומאז 2022 באמצעות חברת כחלון. החברות מציגות מספר דוגמאות נטענות:
גביית עמלה של 500,000 שקל מחברה אוקראינית שייעצה לחברות הגז, נטילת 6 מיליון שקל באמצעות קבלן הביצוע א.א שארב שהעסיקו החברות, נטילת 8 מיליון שקל דרך חברת כחלון באמצעות חשבונות מנופחים, קבלת עמלה של 2 מיליון שקל מחברת כוח האדם בים לידרס שסיפקה עובדים לחברות הגז והעברת 3 מיליון שקל מהחברות לחברת שחם גז טבעי, בה שפיצר היה בעל מניות סמוי ובה פעל בניגוד עניינים.
על פי טענת החברות, שפיצר נטל על עצמו יוזמות עסקיות שצריך היה להציע להן וגנב סודות מקצועיים שהיו שייכים להן. לטענתן, הגניבות הישירות מקופתן מגיעות לסך של 52.5 מיליון שקל, נזקים נוספים בסך 3 מיליון שקל נגרמו להן בעקבות ניפוח עלויות; סופר הודה בגניבת 3 מיליון שקל לטובתו האישית; ונגרמו להן נזקים עקיפים בשווי 7 מיליון שקל, בשל כך ששפיצר התעסק בגניבות במקום בניהול שלהן. החברות טוענות כי הנזק הכולל היה 68.4 מיליון שקל, אך לצורכי אגרה הן תובעות, כאמור, 30 מיליון שקל.
Commentaires