top of page

השופטת קבעה: אושיית רשת תשלם 55,000 ש"ח על פרסום מכפיש בנוגע לספינה באילת

בית משפט השלום באילת קבע לאחרונה כי סמיון גרפמן, אושיית רשת וכוכב טלוויזיה, פרסם סרטונים מכפישים ברשתות החברתיות ללא בדיקה מספקת, וגרם לפגיעה בשמם הטוב של התובעים. בעקבות זאת, חויב גרפמן בתשלום פיצויים והוצאות משפט.


פסק הדין ניתן במסגרת תביעת לשון הרע שהגישו דניאל טימיאנסקי ושלמה איובי נגד גרפמן ואמנון אליעזר אופיר. התובעים טענו כי הנתבעים פרסמו סרטונים פוגעניים אשר הסבו להם נזקים כלכליים קשים. השופטת ליאורה אדלשטיין (בצילום), שדנה בתיק, קבעה כי גרפמן התרשל כאשר הפיץ את הסרטונים ללא אימות עובדתי מספק.


על פי התביעה, האירוע התרחש במהלך שיט במפרץ אילת, כאשר ספינתו של התובע הייתה בקרבת מפרשית שעליה שהו גרפמן וחבריו. במהלך האירוע, המתרחצים מהמפרשית קפצו למים אך הסולם שלהם התקלקל, דבר שמנע מהם לחזור לספינה. בעקבות זאת, אחד המתרחצים שחה לכיוון ספינת התובעים וביקש סיוע. לדברי התובעים, הסקיפר שלהם היה בתהליך העלאת העוגן על מנת לסייע, אך הנתבעים פירשו זאת כסירוב להגיש עזרה.


בעקבות האירוע, פרסם גרפמן סרטון ברשתות החברתיות, שבו הוא מאשים את צוות הספינה של התובעים באדישות כלפי המתרחצים וטען כי לא ניתנה להם עזרה. כמו כן, הסרטון הציג את הלוגו של בית הספר לשיט "SAIL", שהיה רשום על ספינתם של התובעים, דבר שהוביל לקישור ישיר בין ההאשמות לבין עסקיהם.


התובעים טענו כי הסרטון שהופץ גרם לפגיעה קשה במוניטין העסקי שלהם, הוביל לירידה בהכנסות, להטרדות טלפוניות ואף לפירוק השותפות ביניהם. עוד נטען כי בעקבות הפרסומים, עזב אחד התובעים את הארץ. מנגד, הנתבעים טענו כי פעלו בתום לב, כי הסרטונים נועדו להעלאת מודעות לנושא בעל עניין ציבורי, וכי התיאורים שהוצגו היו נאמנים למציאות מנקודת מבטם.


בית המשפט קבע כי גרפמן פעל ברשלנות בכך שלא בדק את אמיתות העובדות טרם הפרסום. "בתור אושיית רשת הפועל בפומבי, הייתה מוטלת עליו החובה לבדוק את העובדות בטרם הפיץ האשמות חמורות", קבעה השופטת אדלשטיין. עוד הדגישה כי לסרטונים הייתה השפעה רחבה בשל מספר עוקביו הרב של גרפמן, וכי הפרסום חרג מגבולות הסביר.


פסק הדין התייחס גם לטענות כי צוות ספינתו של התובע סירב להושיט עזרה. השופטת ציינה כי מהראיות עלה כי לא הייתה אדישות מצד אנשי הספינה, וכי פעולת העלאת העוגן על ידי הסקיפר הייתה חלק מהניסיון להגיע אל המתרחצים. עוד הובהר כי הנתבעים יכלו לפנות ישירות לצוות הספינה לפני פרסום הסרטון, אך בחרו שלא לעשות כן.


השופטת אדלשטיין ציינה כי "חופש הביטוי אינו מקנה לאדם זכות לפגוע בשמו הטוב של אחר ללא בדיקה מספקת של העובדות". היא הדגישה כי בעלי השפעה ברשתות החברתיות מחויבים לנהוג באחריות, וכי פרסומים מכפישים ללא אימות עובדתי עשויים להוביל להשלכות משפטיות.


בסופו של דבר, חויב גרפמן לשלם לתובעים 40,000 ש"ח כפיצוי על לשון הרע, וכן הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 15,000 ש"ח. התביעה נגד אמנון אליעזר אופיר נדחתה, והוא זכה להחזר הוצאות משפט בסך 5,000 ש"ח.





 

Comments


bottom of page