top of page

שופט וג'נטלמן


רבים מהשופטים המתמנים הם מן הפרקליטות. זה מתווה מתבקש בו עובדי מדינה ממשיכים דרכם לשיפוט. החיסרון הוא שאלו שמגיעים מהפרקליטות הפלילית הם בעלי אוריינטציה קטיגוריאלית. השופט ד"ר גרשון גונטובניק הגיע לכס השיפוט מהפרקטיקה לאחר ששימש שנים רבות בתור סניגור צמרת. תוסיפו לכך את מזגו הנעים ותקבלו את התמהיל הראוי למזג שיפוטי מדויק


מאת: ד"ר שאול שארף, מגזין בית המשפט

בשנת 2016 קיבלתי שיחת טלפון מאדם שתיאר את תפקידו 'מהצוות של שרת המשפטים - איילת שקד'. "השרה מבררת על המועמדים השונים לשיפוט ורציתי לשאול אותך על ד"ר גרשון גונטובניק, וידוע לי שהתמחית אצלו. איך הוא היה בתור מאמן?" הוא שאל. לא היססתי ומיד עניתי "אין אדיב ממנו. מענטש משכמו ומעלה – וזה עוד לפני ידענותו המופלגת בנבכי המשפט הציבורי".

השופט ד"ר גרשון גונטובניק (50) מכהן בבית המשפט המחוזי בתל־אביב מסוף שנת 2016. עורכי הדין שנכנסים לאולמו מתקשים שלא להתפעל ממזגו השיפוטי, מהליכותיו הנעימות, מניהול הדיון ברוגע ומעניינות פסיקותיו. גם תלמידיו במסגרות האקדמיות יעידו על כך – גם אני, מבין עשרות מתמחיו יעידו כאישיותו הנעימה מתחרה עם חוכמתו המשפטית.

הכרתי את ד"ר גרשון גונטובניק כאשר התמחיתי במשרדו של ד"ר יעקב וינרוט. זכיתי לעבוד במשרד 3 שנים – והתמחיתי תחת ניצוחו של ד"ר גונטובניק. באותה תקופה הוא היה אחראי על תיקו של צחי הנגבי שהואשם במינויים פוליטיים בליכוד, וזכיתי לצפות בד"ר גונטובניק מנהל את המערכה הסניגוריאלית עד לזיכויו של הנגבי בפרשת המינויים הפוליטיים. לאורך כל פרשת ההגנה – לא ראיתי אותו כועס פעם אחת. לעיתים הוא הביע חוסר שביעות רצון, אך תמיד בנחת רוח ובענייניות מעוררי השתאות.

קורות חייו אולי מגלים מעט על אישיותו המרתקת. הוא נולד בליטא ועלה עם הוריו לארץ בגיל 3. גדל בראשון לציון ולאחר השירות הצבאי למד תואר ראשון במשפטים ותואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת תל-אביב. לאחר ההתמחות – אותה עשה אצל שופט העליון יצחק זמיר – שימש כעוזר משפטי של נשיא בית המשפט העליון, אהרן ברק. לאחר מכן, התקבל ללימודי מסלול ישיר לדוקטורט במשפטים באוניברסיטת תל-אביב וסיימם בהצלחה.

כמעט עשור שנים עבד בתור שותף בכיר במשרד עו"ד י. וינרוט ושות'. במעט שזכיתי, הקשבתי לדיונים שהשניים ערכו על תיקים שונים במסדרון המשרד – לפעמים גם על דברים ברומו של עולם. במהלך השנים בהם שימש בתור עורך דין הוא לא נטש את העולם האקדמי וכתב מספר מאמרים חשובים בנושאים מגוונים ובהם פרשנות משפטית, ביקורת שיפוטית, מדינה יהודית ודמוקרטית, הסדרי טיעון, הפליה בדיור, רב-תרבותיות, סובלנות, הזכות לחינוך וזכויות חברתיות ועוד. הוא גם הוציא בשנת 2014 ספר חשוב הנקרא "הפליה בדיור וקבוצות תרבותיות: בין חומות משפטיות לגדרות חברתיות" בהוצאה משותפת של אוניברסיטת בר-אילן והוצאת נבו. לא פחות מכך, ההוראה האקדמית עמדה לפניו כמשימה חשובה. הוא לימד כמרצה מן החוץ קורסים במשפט חוקתי ובמשפט מינהלי באוניברסיטת תל-אביב, במרכז הבינתחומי, במרכז האקדמי כרמל ובמרכז האקדמי למשפט ולעסקים. לא רק אנחנו, המתמחים במשרד, הערצנו אותו – כך גם תלמידיו באקדמיה שבחרו בו בשנת 2018 בתור "מרצה מעורר השראה", אות מטעם התאחדות הסטודנטים הארצית, שהעניקה לשנים־עשר מרצים מכל מוסדות ההשכלה הגבוהה בארץ. האות הוענק בעבור הוראתו הקורס "משפט חוקתי" באוניברסיטת תל-אביב בשנת 2017. ללא ספק, אם היו שואלים את מתמחיו, הם היו מעניקים לו גם אות "מאמן מעורר השראה". תמיד נהג בנו בכבוד, בגובה העיניים, העיר בעדינות על טעויות, שיפר וקידם. גם לאחר ההתמחות מצאתי אצלו אוזן קשבת וכתף תומכת כשהגשתי לו את עבודת התזה שלי – עליה עבר והעיר בטוב טעם טרם הגשתי אותה, כאילו אני אחד מתלמידי המחקר שלו.

השופט גונטובניק גם תרם ותורם מזמנו לטובת לשכת עו"ד. הוא שימש בעבר כחבר בבית הדין המשמעתי הארצי של לשכת עורכי הדין. כיום הוא מעביר הרצאות לעורכי הדין בלשכה. רק לאחרונה השתתף בפאנל של לשכת עו"ד באילת שנקרא "עבירות המתה: מהלכה למעשה". במהלך הפאנל המרתק ביקש להשוות בין הדין הקודם לדין החדש באמצעות תיק רצח בו הוא ישב והרשיע את הנאשם רם גרנות ברצח אשתו במכות פטיש ושפיכת חומצה (בשנת 2019): "הרפורמה בעבירות ההמתה נכנסה לתוקף במהלך ניהול המשפט וההרכב החליט להרשיע את גרנות בהתאם לחוק הישן, על רצח בכוונה תחילה, ואף נקבע כי אין בעבירות ההמתה החדשות כדי להקל בעונשו [...] סנגורו של גרנות, עו"ד גיל פרידמן, ערער לבית משפט העליון וטען כי יש לתקן את ההרשעה – להמתה באחריות מופחתת, בשל מצבו הנפשי של הנאשם. בית משפט העליון דחה בסופו של דבר את הערעור וקבע כי דינו של הנאשם מאסר עולם, גם לאחר הרפורמה, דין העבירה הוגדר כרצח בנסיבות מחמירות – בשל אכזריות מיוחדת".

שמו של השופט גונטובניק נכלל ברשימת 24 המועמדים לבית המשפט העליון. ככל הנראה בגלל גילו הצעיר יחסית הוא לא נבחר. בכל מקרה, כידוע, בחירת שופט לבית המשפט העליון אינו נטול סנטימנטים פוליטיים וקומבינציה של כוח וכבוד בין הפוליטיקאים הנבחרים (השרים והח"כים) לפוליטיקאים שאינם נבחרי ציבור (נציגי לשכת עו"ד והשופטים) בוועדה. כדי להיבחר לבית המשפט העליון לא מספיק להיות בעל מזג שיפוטי, יכולות שיפוטיות מעולות, ניסיון רב, כתיבה אקדמית ענפה ותפיסה רחבה את תפקיד השופט במדינה הדמוקרטית – כל אלו יש לשופט גונטובניק - אלא צריך גם שהוועדה על שלל אינטרסיהּ תבחר בך. בכל מקרה, גם היום, אם יתקשר אלי נציג של שר או שרת המשפטים וישאל את דעתי על מקומו של ד"ר גרשון גונטובניק בבית המשפט העליון – אגמור עליו את ההלל, עם ברכה.



Comments


bottom of page